U 2016. cijene stambenih nekretnina blago su se oporavile

Prosječna cijena stambenih nekretnina je prema ICSN indeksu (indeks cijena stambenih nekretnina) u 2016. godini, nakon četiri uzastopne godine pada, zabilježila blagi rast od 0,9 posto godišnje

42
stambene nekretnine

Izlazak iz recesije i bolja financijska dostupnost nekretnina donijeli su prve ohrabrujuće znakove na tržištu stambenih nekretnina, kaže se u analizi Raiffeisen banke. Analitičari podsjećaju kako je smanjenom obujmu gradnje stambenih nekretnina tijekom dugogodišnjeg recesijskog razdoblja prethodila vrlo niska potražnje uz istovremeno veliki broj sagrađenih, useljivih i neprodanih nekretnina.

Značajno smanjena likvidnost (prisutna od pretkrizne 2008.) obilježena je razmjerno većom ponudom koja nadmašuje potražnju.

Prosječna cijena stambenih nekretnina je prema ICSN indeksu (indeks cijena stambenih nekretnina) u 2016. godini, nakon četiri uzastopne godine pada, zabilježila blagi rast od 0,9 posto godišnje, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

Rezultat je to rasta cijena postojećih stambenih objekata od 1,8 posto na godišnjoj razini (prvi puta otkako se prati ICSN indeks). Istovremeno, novi stambeni objekti nastavili su (i petu godinu zaredom) bilježiti pad prosječnih cijena na godišnjoj razini (-3,4%), potvrđujući dugogodišnji silazni trend.

Promatrajući prema geografskim područjima, rast cijena stambenih nekretnina u prošloj godini zabilježen je u području Grada Zagreba (0,7%) te regije Jadran (1,3%) dok su cijene u područnoj skupini Ostalo nastavile s padom (-0,8%).

Cijene još uvijek niže nego 2008.

Na oživljeni interes za kupnjom stambenih nekretnina (nakon dugog niza recesijskih godina) upućuju i posljednji podaci koje je objavio DZS o broju prodanih novih stanova na razine iz 2009. godine.

Premda poboljšani pokazatelji sa stambenog tržišta ohrabruju, važno je naglasiti da su cijene stambenih nekretnina i dalje značajno niže u odnosu na predrecesijsko razdoblje. Prosječna cijena stambenih nekretnina u prošloj godini na razini RH niža je za 18,7% u odnosu na 2008. godinu.

Stoga je za snažniji oporavak na hrvatskom tržištu stambenih nekretnina potrebno poraditi na ključnim čimbenicima koji utječu na kretanje potražnje za stambenim nekretninama (demografski trendovi, makroekonomsko stanje i perspektive u gospodarstvu te ponuda i uvjeti stambenih kredita), zaključuju analitičari RBA.