U New Yorku otvorena velika izložba o jugoslavenskoj arhitekturi

U njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (Museum of Modern Art – MoMa) u nedjelju je otvorena prva velika američka izložba koja istražuje arhitektonsko nasljeđe bivše Jugoslavije

406
Arhitektura u Jugoslaviji
Edvard Ravnikar. Trg revolucije (danas Trg Republike), Ljubljana, Slovenija. 1960–74. Foto: Valentin Jeck, za Muzej moderne umjetnosti, New York, 2016

U njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (Museum of Modern Art – MoMa) 15. srpnja otvorena je izložba pod nazivom “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji 1948. – 1980.”. To je prva velika američka izložba koja istražuje arhitektonsko nasljeđe bivše Jugoslavije. Riječ je o radovima koji su privukli pažnju međunarodne javnosti tijekom 45 godina postojanja bivše države.

Izloženo je više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih isječaka prikupljenih iz lokalnih arhiva, obiteljskih zbirki i muzeja diljem regije. Neki radovi vodećih arhitekata tog doba nastali u socijalističkoj Jugoslaviji prestavljaju se međunarodnoj javnosti prvi put.

Urbanizacija i tehnološki eksperimenti

“Arhitektura nastala u tom razdoblju – od nebodera međunarodnog stila do brutalnih društveno angažiranih radova – manifest je radikalnog pluralizma, hibridnosti i idealizma koji je karakterizirao samu jugoslavensku državu. Istražujući teme snažne urbanizacije, tehnoloških eksperimenata i njihova utjecaja na svakodnevni život, konzumerizam, monumentalnost, sjećanja te opće dosege jugoslavenske arhitekture, izložba ‘Prema betonskoj utopiji’ obuhvatit će radove vodećih arhitekata tog doba: Bogdana Bogdanovića, Jurja Neidhardta, Borisa Magaša, Svetlane Kane Radević, Edvarda Ravnikara, Vjenceslava Richtera, Milice Šterić, Zlatka Ugljena….

Od skulptorskog interijera Bijele džamije u ruralnoj Bosni, preko obnove Skopja nakon potresa utemeljenog na dizajnu Kenza Tange do Novog Beograda i njegovih ekspresivnih velikih stambenih blokova i javnih zgradaa, izložba istražuje jedinstveni opseg oblika i modela jugoslavenske arhitekture, njezin poseban i višeznačan karakter“, navodi njujorški muzej u najavi izložbe.

Od radova hrvatskih arhitekata na izložbi se, između ostalih, predstavljaju Hotel Maestral Ante Rožića, Matije Salaja i Julija de Luce, Haludovo i stadion na Poljudu Borisa Magaša, nedavno srušeni dubrovački Hotel Plat Petra Kušana, zgrada Saponije u Osijeku koju je projektirao Vjenceslav Richter…

Predstavlja se i nekoliko dječjih vrtića koje su projektirali Boris Magaš i Ivan Crnković te spomenici na Petrovoj gori i kod sela Kamenska kojima je autor Vojin Bakić, Kameni cvijet Bogdana Bogdanovića u Jasenovcu..

Izložba će biti otvorena od 15. srpnja do 13. siječnja iduće godine, a pripremio ju je tim u kojem su Martino Stierli, glavni kustos s Odjela za arhitekturu i dizajn njujorškog Muzeja moderne umjetnosti, gostujući kustos Vladimir Kulić i Anna Kats, kustos-asistent na Odjelu za arhitekturu i dizajn MoMa-e.

Najava izložbe objavljena je u Privrednom vjesniku od 25. lipnja 2018. (br. 4035) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema Točka Na I Media d.o.o.