Pet vrsta hrane koje biste trebali izbjegavati ako želite zdravo srce

Dr Elizabeth Klodas izdvojila je pet namirnica čiji unos u pretjeranim količinama pokušava izbjegavati i čime u svojoj prehrani zamjenjuje te namirnice

39940
zdravo srce
foto: pixabay

Ne morate biti nutricionist da biste znali kako je za vaše srce štetno ako se često hranite cheeseburgerima, krafnama i pomfritom. Ali postoji još niz popularnih prehrambenih proizvoda koji također nisu zdravi za vaše srce kao što možda mislite, upozorava kardiologinja dr Elizabeth Klodas, osnivačica tvrtke Step One Foods, koja se usavršavala na klinikama Mayo i Johns Hopkins.

Za CNBC Make it dr Klodas izdvojila je pet namirnica čiji unos u pretjeranim količinama pokušava izbjegavati i čime u svojoj prehrani zamjenjuje te namirnice.

1. Kruh

Mnogi ljudi iznenade se kada saznaju da su kruh i pekarski proizvodi među najvećim izvorima natrija u našoj prehrani. Visoka konzumacija natrija može povisiti krvni tlak, što je glavni faktor rizika za srčane bolesti i moždani udar.

Obično pecivo, na primjer, može sadržavati 500 miligrama natrija, što je otprilike trećina dnevne količine koju American Heart Association preporučuje za većinu odraslih osoba.

Rafinirano brašno u kruhu također može povećati razinu šećera u krvi. I zapamtite, to što je smeđe ne čini ga boljim za naše zdravlje.

Kako bi prehranom unijela u organizam određenu količinu vlakana, dr Klodas pokušava potražiti vidljive žitarice i sjemenke u svakoj kriški i cilja na najmanje tri grama vlakana na 100 kalorija.

2. Margarin

Previše maslaca nije zdravo za srce, ali ni zamjena maslaca margarinom nije uvijek sretno rješenje.

Nekada su margarini sadržavali više trans-masti, odnosno industrijskih trans masnih kiselina koje nastaju procesom hidrogenacije biljnih ulja. One podižu “loš” i snižavaju “dobar” kolesterol. U SAD-u je Savezna agencija za lijekove prije nekoliko godina djelomično zabranila djelomično hidrogenirana ulja. Europska unija dodatno je pak ograničila od travnja 2021. dopuštenu količinu trans masnih kiselina u kupovnoj hrani koja nije životinjskog podrijetla na najviše 2 grama kiselina na 100 grama masti.

Tvornica Zvijezda (sada Zvijezda plus d.o.o.) – jedini proizvođač margarina u Hrvatskoj –
još 2003. počela je smanjivati udio trans-masnih kiselina u svojim proizvodima, a 2007. su hidrogenirane masti u potpunosti izbačene. Time se sadržaj trans masnih kiselina sveo na manje od 0,5 posto trans izomera na 100 grama proizvoda što je uobičajena vrijednost u svim uljima i mastima.

Trans masne kiseline poseban su oblik nezasićenih masti koje se nalaze u hrani dobivenoj od preživača, kao što su mliječni proizvodi i meso te u industrijski proizvedenim, djelomično hidrogeniranim biljnim uljima. Opće su priznate kao najštetniji oblik prehrambene masnoće po masenom udjelu, a njihov je štetan učinak na srčane bolesti neosporan. Za svakih 2 posto energije unesene iz trans masnih kiselina, rizik od srčanog udara ili smrti uzrokovane srčanim bolestima povećava se za oko 25 postio, odnosno svaki dodatno uneseni gram trans masnih kiselina dnevno povećava rizik od srčanog udara ili srčanih bolesti za oko 5 posto.

No, to što margarin više ne sadrži trans-masne kiseline, ne znači da je dobar prehrambeni proizvod. Dr Klodas navodi kako se mnogi margarini na tržištu prave od palminog ulja, koje sadrži velike količine zasićenih masti koje mogu povisiti vaš kolesterol.

Kao bolji izbor navodi margarin od maslinova ili lanena ulja. Maslinovo ulje sadrži samo male količine zasićenih masti i ne sadrži trans masti.

3. Obrano mlijeko

Mlijeko i mliječni proizvodi koji sadrže mliječnu mast glavni su izvori zasićenih masnih kiselina. I dok je obrano mlijeko možda bolja opcija, dr Klodas potiče ljude da ga zamijene i isprobaju alternative: mlijeko od badema, indijskih oraščića i makadamije ima više nezasićenih masnoća koje su zdrave za srce, kao i mlijeko od soje, konoplje i lana.

Ako pijete mlijeko jer je ono dobar izvor kalcija, znajte da se kalcij može naći u mnogo različitih namirnica. Bademi, brokula, kelj, naranče, grah, edamame, smokve i konzervirani losos su sve opcije zdrave za srce koje vašoj prehrani mogu dodati više kalcija.

4. Dijetalna gazirana pića

Možda ne sadrže šećer, ali dijetalna gazirana pića ipak loše utječu na vašu biokemiju. Nedavne studije otkrile su da umjetni zaslađivači koji se nalaze u gaziranim sokovima mogu utjecati na proizvodnju važnih proteina u našim crijevima koji štite od pretilosti i dijabetesa.

Kao osvježavajući napitak dr Klodas preporučuje čaj, koji je pun spojeva korisnih za srce koji pomažu u borbi protiv upala i oštećenja stanica. Crni i zeleni čaj povezani su s manjim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Još jedna zdravija opcija je čaša gazirane vode s malo svježeg voća i listića mente.

5. Granola pločice

Granola je naziv za tradicionalni američki hrskavi muesli koji se najčešće jede za doručak ili kao međuobrok. Iako se često ističe kako je riječ o ukusnom i zdravom proizvodu, dr Klodas navodi kako većina granola pločica sadrži mnogo više od zobi, orašastih plodova i voća koje je obično istaknuto na prednjoj strani pakiranja.

Mnoge granola pločice sadrže dodane šećere, umjetne sladila i druge kontraproduktivne sastojke poput palminog ulja.

Dr Elizabeth Klodas navodi kako kao međuobrok više voli sirove orašaste plodove. Kada jede zob, obično doručkuje zobene pahuljice, koristeći sušeno ili svježe voće kao zaslađivače.