Prilikom saniranja šteta od nevremena poginuo vatrogasac

Prema neslužbenim informacijama broj ozlijeđenih osoba povećao - u Zagrebu je oko 60, desetak teže, a ukupno je stotinjak ozlijeđenih. Poginule su četiri osobe, dvije u Zagrebu, jedna kod Nove Gradiške i jedna u Vukovarsko-srijemskoj županiji

22
Orkanski vjetar lomio je drveće, čupao ga iz zemlje, nosio krovove kuća, oglasne ploče [Privatna arhiva]

Nezapamćeno olujno nevrijeme pogodilo je u srijedu poslijepodne unutrašnjost zemlje. Oluja je najprije zahvatila zapadne krajeve, a njezino je središte prošlo kroz sam Zagreb. Orkanski vjetar lomio je drveće, nosio krovove kuća, oglasne ploče. Dvije su osobe u Zagrebu poginule, deseci su ozlijeđeni, mnogi i teže. Oluja se zatim premještala prema istoku zemlje. Jedna osoba poginula je i nedaleko od Nove Gradiške, a u saniranju posljedica nevremena u Vukovarsko-srijemskoj županiji poginuo i jedan vatrogasac.

HRT-ova novinarka Zrinka Grancarić izvijestila je da se prema neslužbenim informacijama broj ozlijeđenih osoba povećao – u Zagrebu je oko 60, desetak teže, a ukupno je stotinjak ozlijeđenih.

Voditelj Županijskog centra 112 Božidar Ćurić u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija rekao je da je na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije prema sadašnjim podacima oštećeno oko 900 objekata. Riječ je o obiteljskim kućama, javnim ustanovama – policijske postaje, domovi zdravlja, škole, gospodarski objekti…

“Najveće štete su na krovovima i one uzrokovane padom stabala na električne i telefonske vodove te prometnice”, rekao je Ćurić.

Što se tiče saniranja prometnica, prometna signalizacija funkcionira, ceste su prohodne, a tramvajski i željeznički promet je dobrim dijelom normaliziran.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, u Dnevniku HTV-a izrazio je sućut obiteljima poginulih građana i rekao kako ovakvo vrijeme ne pamti.

“Šteta je nastala, toliko stabala je iščupano iz zemlje, toliko krovova koji su letjeli s više stambenih zgrada tako da će se štete utvrđivati ne danima nego tjednima. Važno je da grad što brže profunkcionira u svakom smislu, a posebice kada govorimo o prometnicama ključnih avenija, da hitne službe mogu proći. Gledamo i novu oluju koja nas čeka i kako će ona pogoditi grad”, dodao je.

Gradonačelnik je kazao da ZET radi cijelu noć kako bi javni prijevoz počeo funkcionirati od četvrtka ujutro.

“Glavne prometnice su već sada raščišćene i dalje će se raščišćavati rano ujutro i cijelu noć. Vodoopskrba i odvodnja bavi se čišćenjem slivnika jer su oni zatrpani s granama i u slučaju novog nevremena imat ćemo problema s poplavama. Čistoća raščišćava Zrinjevac, stabla koja se i dalje nalaze na ulicama jer je pao veliki broj stabala”, rekao je.

Tomašević je zahvalio svim radnicima gradskih službi i poduzeća, ali i građanima koji volontiraju i saniraju svoje kvartove. Dodao je kako se nada da ovu noć neće doći tako snažno olujno nevrijeme.

“Mi ovakve ekstremne vremenske uvjete možemo očekivati i u budućnosti jer se klima mijenja i Zagreb će se morati tome prilagoditi, i što se tiče infrastrukture i što se tiče svih protokola. Ovakvo nešto je nezapamćeno, ali moramo se spremati jer se tako nešto može ponoviti i u budućnosti”, kazao je Tomašević.

Gradonačelnik je rekao da je u komunikaciji s Vladom i pregovaraju hoće li ovu oluju proglasiti elementarnom nepogodom ili prirodnom katastrofom.

“Država i Grad će dati doprinos iz proračuna i kroz police osiguranja da se što više štete nadoknadi građanima i da im se pomogne jer je doista ta šteta ogromna.”

Nakon Zagreba olujno nevrijeme zahvatilo je Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju te krajnji istok Slavonije. U padau stabla na vozlo na području Cerničke Šagovine u Brodsko-posavskoj županije poginula je jdna osoba.

U Gradištu kraj Županje puhao je vjetar brzinom 180 kilometara na sat.