Rusija napala Ukrajinu – ruski padobranci na kijevskom aerodromu

Na kijevskom aerodromu odjekuju eksplozije. Ruski padobranci izvršili su desant  i čini se da preuzimaju kontrolu nad zračnom lukom.

923
Rusija napala Ukrajinu
[Izvor: Pixabay]

Ruski predsjednik Vladimir Putin noćas prije 6 sati po moskovskom vremenu u izvanrednom televizijskim obraćanju objavio je da Rusija kreće u vojnu operaciju Ukrajini, odnosno da ruska vojska ulazi u regije Lugansk i Donjeck koje je Rusija nedavno priznala kao neovisne. Putin je napad na Ukrajinu objavio dok je još uvijek trajala sjednica Vijeća sigurnosti koja ga je još jednom pozvala da odustane od invazije i rata.

Ukrajina je zatvorila zračni prostor za civilne letove i objavila je jednomjesečno izvanredno stanje. Pokrenuta je i masovna mobilizacija muškaraca do 60 godina.

Na kijevskom aerodromu odjekuju eksplozije. Ruski padobranci izvršili su desant  i čini se da preuzimaju kontrolu nad zračnom lukom.

Vojni analitičar Igor Tabak rekao je noćas za Hrvatski radio kako će ruska operacija ići brzim ritmom: “Osnovna prednost koja Rusija ima sa svojom, posljednjih godina prilično dograđenom, vojnom silom je manevar, sposobnost brzog kretanja po bojištu, nanošenja brzih udara i u krajnjoj liniji  korištenja pomorskih i zračnih desanta, a njih još nismo vidjeli (nekoliko trenutaka kasnije je objavljena vijest o padobranskom desantu na kijevski aerodrom, op. ur.). Kao prvo, operacija je tek počela; kao drugo, još je noć; treće, ne bi bilo čudo da se gomila vijesti još uvijek nije probila iz Ukrajine prema van. Tek ćemo vidjeti u kojem će smjeru sve skupa ići”.

Hrvatska je članice Europske unije i NATO-a. Obje te organizacije posredno pomažu ukrajinskim vlastima u Kijevu i to će se odraziti na nas, kaže Tabak.

“Ono što neposredno dolazi u igru je pitanje opskrbe plinom, jer ovaj dio Europe se snabdijeva s onih 150 i nešto milijardi kubičnih metara plina koji prolaze kroz Ukrajinu. Veliko je pitanje hoće li ti plinovodi ostati operativni ako se sukobi razbuktaju. Nakon toga dolazimo do pitanja tržišta, kretanja cijena naftnih derivata i drugih roba na međunarodnim tržištima, Bit će tu jako puno problema. Upravo vidim vijest da su neke ruske padobranske trupe uspjele ovladati aerodromom Kijev. To je velika stvar, osobito ako ga uspiju brzo osposobiti pa s kijevskog aerodroma pokrenuti novi smjer napada prema gradu”, rekao je Tabak.

Nakon vijesti o napadu Rusije na Ukrajinu cijene nafte porasle su za više od 4 posto. Cijena američke sirove nafte porasla je za 4,73 posto i njome se trguje po cijeni od 96,46 američkih dolara za barel. Cijena barela nafte po prvi put nakon 2014. premašila je sto dolara za barel: porasla je za 4,69 posto, na 101,93 dolara za barel.

Cijena prirodnog plina također je porasla za 4,7 posto, dok je cijena zlata, koje se tradicionalno smatra “sigurnom lukom” kada govorimo o imovini, porasla za 1,82 posto tako da se zlatom rano jutros po europskom vremenu trgovalo po cijeni od 1946,26 dolara za uncu. Cijene pšenice na čikaškom tržištu porasle su jutros na najvišu razinu od 2012. godine.