Počeo popis stanovništva – evo što biste trebali znati

Već u ponedjeljak, prvog dana popisa, preko aplikacije eGrađani upitnike je ispunilo više od 100 tisuća građana. Do utorka kasno navečer samostalno se popisalo oko 200 tisuća građana. 

534
popis stanovništva

U Hrvatskoj u ponedjeljak, 13. rujna, počeo je popis stanovništva, najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje na nacionalnoj razini.

Popis se po prvi puta provodi u dvije faze. U prvoj fazi (faza CAWI), koja će trajati od 13. do 26. rujna, građani će se moći samostalno popisivati preko elektroničkog sustava e-Građani. U drugoj fazi (CAPI faza), od 27. rujna do 17. listopada popisivači će obilaziti sve popisne jedinica i putem osobnog intervjua sa stanovništvom popisivat će one koji nisu popisani elektronički te prikupljati šifre za kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

Popis 2021 obuhvaća stanovništvo, kućanstva i stanove, a provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa. Ako do 17. listopada ne budu popisane sve jedinice, popis će se nastaviti najkasnije do 29. listopada.
Cilj je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Novina ovogodišnjeg popis je elektronički upitnik koji možete pogledati na internetskoj stranici popis2021.hr.

Već u ponedjeljak, prvog dana popisa, preko aplikacije eGrađani upitnike je ispunilo više od 100 tisuća građana. Do utorka kasno navečer samostalno se popisalo oko 200 tisuća građana.

Kako se samostalno popisati – faza CAWI

Da biste se samostalno popisali treba kliknuti link za samopopisivanje koji vodi na sustav e-Građani. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS). Nakon autentifikacije, odabiranja vjerodajnice i registriranja, možete ispuniti upitnik.

U procesu samopopisivanja građani digitalno ispunjavaju upitnike o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva.

Za svako kućanstvo podatke daje jedna referentna osoba – od identifikacijskih podataka do podataka o stanu, kućanstvu i svim članovima kućanstva.

Popisni upitnik CAWI sastoji se od sljedećih dijelova:

  • Identifikacijski podaci
  • Podaci o kućanstvu
  • Podaci o stanu
  • Podaci o osobama.

Uspješno popunjen Popisni upitnik CAWI za kućanstvo sadržava ispravno unesene identifikacijske podatke, podatke o kućanstvu, stanu i podatke za minimalno jednu osobu (odnosi se na osobu koja ispunjava Upitnik, u slučaju da je jedini član kućanstva).
Tijekom popisivanja bit će dostupna korisnička podrška. Radno vrijeme informacijskog centra je od 8 do 21 sat tijekom samopopisivanja (CAWI faza) te od 8 do 20 sati tijekom CAPI faze , uključujući subote i nedjelje.

Sadržaj u popisnici CAWI e-ispitanik može mijenjati sve dok je ne zaključa i pošalje. Također, moguće je spremiti podatke i prekinuti upis te ga, sve dok traje faza samopopisivanja, nastaviti kasnije. Naknadne izmjene i popisivanje dodatnih članova kućanstva nakon što je popisnica predana i zaključana nisu moguće u fazi samopopisivanja.
Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik prijavom u sustav za samopopisivanje može vidjeti samo jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će dati popisivaču pri terenskom popisivanju.

Druga faza – popisivači obilaze kućanstva

Popisivači će na terenu biti od 27. rujna i obilazit će sva kućanstva, pa i ona koja samopopisana, kako bi preuzela šifru (kod). Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.

Osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač pak ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu šifru (kod) moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također možete zamoliti susjeda koji očekuje popisivača da preda popisivaču jedinstvenu šifru od samopopisivanja.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (NN, br. 25/20, 34/21), podaci prikupljeni Popisom koji se izravno ili neizravno mogu dovesti u vezu s fizičkom osobom na koju se odnose statistički su povjerljivi i službena su tajna.

Napomenimo također da isti Zakon predviđa novčane kazne od 2000 do 5000 kuna ako fizička osoba odbije dati podatke o popisnim jedinicama.