CGO Bikarac će dobiti energanu vrijednu 2,95 milijuna eura

U centrima za gospodarenje otpadom iz otpada koji dođe u postrojenje dobivate gorivo iz otpada i prosušeni mulj. Bez energane to je potencijalni trošak. Izgradnjom energane to će postati izvor nove energije, rekao je ministar Habjan

44
CGO Bikarac energana
CGO Bikarac je treći završeni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj [Izvor: CGO Bikarac / Facebook]

Centar za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije Bikarac bit će prvi u Hrvatskoj u kojem će se graditi energana, čime će se uspostaviti sustav kružnog gospodarenja otpadom, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan prilikom posjeta Šibensko-kninskoj županiji.

CGO Bikarac je treći završeni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. Otvoren je u prosincu 2021. godine, može obraditi 50 tisuća tona otpada godišnje, a pokriva područje sa 110 tisuća stanovnika. U sklopu izgradnje sanirano je odlagalište koje se nalazilo na lokaciji Centra, izgrađeno je postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, nova odlagališna ploha te dvije pretovarne stanice – Biskupija i Pirovac.

Ministar Habjan sada je najavio da će se u sklopu CGO-a Bikarac graditi Postrojenje za energetsku oporabu goriva iz otpada i prosušenog mulja. Investicija je vrijedna 2.948.000 eura, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će u potpunosti financirati izradu projektne dokumentacije. Kad dokumentacija bude spremna, ide se na Vladu, najavio je Habjan.

“Izgradnjom energane prelazimo s linearnog na kružno gospodarenje otpadom. U centrima za gospodarenje otpadom iz otpada koji dođe u postrojenje kao izlazni proizvod dobivate gorivo iz otpada i prosušeni mulj. Bez energane to je potencijalni trošak za CGO-ove. Izgradnjom energane to će postati izvor nove energije”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

“Nedaleko ove lokacije je Poduzetnička zona Doli u kojoj djeluje dvadesetak poduzetnika. Energija koja će se ovdje proizvoditi vrlo lako će se moći usmjeriti prema Poduzetničkoj zoni. Tako ćemo zatvoriti krug i mislim da je to odličan primjer za ostale centre za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj”, zaključio je ministar Damir Habijan.

Energana će koristiti gorivo nastalo obradom različitih vrsta otpada kao što su komunalni, industrijski ili komercijalni otpad. U Europskoj uniji aktivno je petstotinjak energana, a energetska oporaba otpada u energanama smatra se praksom održivog gospodarenja otpadom.