Dok-ing razvija besposadni sustav za Europsku obrambenu agenciju

Dok-ing je član konzorcija europskih tvrtki koje razvijaju senzorsku mrežu bespilotnih letjelica i kopnenih besposadnih sustava koja će prikupljati podatke i stvarati situacijsku sliku u slučaju nuklearnih, bioloških, radioloških i kemijskih prijetnji

197
dok-ing
Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik Dok-inga [izvor: Dok-ing.hr]

Hrvatska tvrtka Dok-ing članica je konzorcija europskih tvrtki koje razvijaju senzorsku mrežu bespilotnih letjelica i kopnenih besposadnih sustava u sklopu projekta Europske obrambene agencije, piše Suzana Varošanec u Poslovnom dnevniku. Mreža će prikupljati podatke i stvarati situacijsku sliku u slučaju nuklearnih, bioloških, radioloških i kemijskih prijetnji.

To trenutno, ako se ukaže potreba, rade klasična vozila i ljudi u odgovarajućoj zaštitnoj odjeći, koji se pritom izloženi velikim zdravstvenim rizicima. Cilj projekta je smanjiti opterećenje na ljudstvo jer će se upotrebom bespilotnih letjelica i kopnenih besposadnih sustava omogućiti djelovanje čovjeka sa sigurne udaljenosti i u ekstremnim uvjetima u kojima bi djelovanje pripadnika operativnih snaga na terenu bilo ograničeno ili nemoguće.

Kroz program se potiče suradnja između članica Europske unije i omogućava se razmjena iskustava i znanja koja mogu pomoći svakom partneru da bolje razumije potrebe tržišta.

U konzorciju koji radi na projektu je, uz Dok-ing, pet austrijskih, četiri slovenske i dvije mađarske tvrtke. Među njima su velike korporacije, ali i manje tvrtke specijalizirane za određena područja. Na čelu konzorcija je Austrijski institut za tehnologiju,

Dok-ing je zadužen za kreiranje besposadnog sustava koji će raditi na detektiranju kontaminacije, prikupljanju uzoraka i samodekontaminaciji u slučaju navedenih prijetnji.

Dok-ing je na projektu počeo aktivno raditi 2019. godine, nakon što su definirane potrebe oružanih snaga zemalja sudionica projekta te mogućnosti industrijskih partnera koji sudjeluju u projektu da na te potrebe odgovore.

Projekt je sada u operativnoj fazi, a lansiranje Dok-Ingove inovacije očekuje se u lipnju. U sljedeće tri godine slijedi nadogradnja platforme kroz suradnju unutar konzorcija. Završetak projekta planiran je za prosinac 2023. godine.

Projekt “Nadzor kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji kao usluga“ financira se sredstvima Fonda za istraživanje, razvoj i inovacije EU, kroz program Konkurentnost i kohezija. Vrijednost projekta je poslovna tajna.

Tvrtka Dok-ing se ovim projektom snažno pozicionira unutar europske vojne industrije kao kreator i proizvođač tehnoloških suvremenih besposadnih kopnenih vozila i važan kotačić unutar europskog obrambenog sustava.