Država preuzima Imunološki zavod i pokreće njegovu revitalizaciju

Planira se izgradnja nove tvornice u Industrijskoj zoni u Brezju u Svetoj Nedelji. Gradnja tvornice mogla bi se financirati iz europskog fonda za regionalni razvoj i ostalih europskih fondova te uz pomoć strateških partnera

126
Imunološki zavod

Država preuzima Imunološki zavod i pokreće njegovu revitalizaciju koja uključuje gradnju nove tvornice koja će proizvoditi virusna cjepiva, lijekove od krvne plazme te imunološke lijekove. Plan revitalizacije prihvaćen je na sjednici Vlade u srijedu

Planom revitalizacije osigurava se samodostatnost visokokvalitetnih virusnih cjepiva svrhu pravovremene imunizacije stanovništva i zaustavljanja širenja epidemije, samodostatnost lijekova iz ljudske krvne plazme dobrovoljnih davatelja u Republici Hrvatskoj, proizvodnja zmijskog protuotrova te razvoj biotehnologije za imunološke lijekove, obrazložio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kako bi provela plan revitalizacije, Vlada će ugasiti trgovačko društvo, a Imunološki zavod će postati javna ustanova.

Planira se izgradnja nove tvornice u Industrijskoj zoni u Brezju u Svetoj Nedelji. Gradnja tvornice mogla bi se financirati iz europskog fonda za regionalni razvoj i ostalih europskih fondova te uz pomoć strateških partnera.

Ministar Beroš naglasio je da Republici Hrvatskoj u vlasništvu i dalje ostaju matične serije virusa morbila, rubele i parotitisa velike proizvodne vrijednosti.

Iz tih serija u novoj tvornici počet će proizvodnja cjepiva protiv dječjih bolesti – ospica, kozica i zaušnjaka – za Hrvatsku, ali i za svijet, rekao ej ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Drugi cilj je usvajanje novih tehnologija, kao što je mRNA, na kojoj se temelje neka cjepiva protiv korone. To je, dodao je ravnatelj Imunološkog zavoda, malo kompliciranije i o tome moramo početi razgovore sa strateškim partnerom od koga bismo dobili tehnologiju. .

Čardžić kaže kako ćemo na početak proizvodnje u novim pogonima Imunološkog zavoda čekati tri i pol do četiri godine, a ono što se može proizvesti sa sadašnjim kapacitetima je zmijski protuotrov.