Državne potpore za istraživanje i razvoj kroz porezne olakšice do 300.000 eura

Vlada predlaže se potpore poduzetnicima za znanstveno istraživačke aktivnosti dodjeljuju kroz poreznu olakšicu, odnosno umanjivanje osnovice poreza na dobit za stvarne troškove ulaganja

212
potpore za istraživanje i razvoj

Vlada je u četvrtak uputila u saborsku proceduru prijedlog zakona o državnoj potpori za istraživačko razvojne projekte sa ciljem pružanja podrške tvrtkama koje se bave istraživanjem, razvojem i inovacijama, i to kroz poreznu olakšicu.

Cilj zakona je povećati ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj kako bi iznos ulaganja u istraživanje i razvoj do 2020. dosegnuo 1,4 posto BDP-a, obrazložila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Trenutno privatna i javna poduzeća u Hrvatskoj u istraživanje i razvoj ulažu manje od jedan posto BDP-a, a prosječno ulaganje u Europskoj uniji premašuje dva posto BDP-a.

“Ovim zakonom predlaže se davanje potpora poduzetnicima za znanstveno istraživačke aktivnosti kroz poreznu olakšicu, odnosno umanjivanje osnovice poreza na dobit za stvarne troškove ulaganja u znanstveno istraživačke i razvojne projekte u gospodarstvu”, rekla je ministrica Dalić.

Prijave u Ministarstvu gospodarstva

Na temelju potpore za istraživanje i razvoj porez na dobit maksimalno će moći biti umanjen za 300 tisuća eura. Za studije izvodljivosti olakšica bi iznosila 50 tisuća eura dok se maksimalni iznos odnosi na studije izvodljivosti.

Potpore za istraživanje i razvoj moći će tražiti svi poduzetnici koji nisu u teškoćama osim specifičnih djelatnosti koje se uobičajeno izuzimaju kod ovalvih vrsta potpora poput trgovine, kockarnica i sličnih djelatnosti.

Poduzetnici koji žele ostavriti poreznu olakšicu na temelju ulaganja u istraživanje i razvoj prijavljivat će projekte Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Stručnjaci koje odabere Ministarstvo vrednovat će projekte, a ako projekti budu prihvaćeni poduzetnici će moći umanjiti poreznu osnovicu za iznos stvarnih troškova nastalih tijekom projekta. Opravdanim troškovima smatraju se troškovi zaposlenih i istraživača, troškovi nabave opreme, izrade pojedinih studija te dio općih materijalnih troškova i slično.

U državnom proračunu, preko Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, predviđeno je 1,2 milijuna kuna za vrednovanja prihvatljivosti istraživačko-razvojnih projekata.

Uz predviđenu olakšicu umanjenja osnovice poreza na dobit, poduzeća će i dalje moći koristiti druge potpore za istraživanje i razvoj, ali prema europskim pravilima ukupan iznos potpora, ovisno o vrsti projekta, ograničen je na 7,5 do 40 milijuna eura po poduzetniku.