Steve Wozniak pokrenuo platformu za financiranje projekata energetske učinkovitosti

Efforce je platforma za financiranje projekata koji potiču energetsku učinkovitost utemeljena na blockchainu. Efforce prvi puta otvara tržište energetske učinkovitosti svima, i malim i velikim ulagačima, koji mogu unovčiti ušteđenu energiju

49
Efforce

Četrdeset i pet godina prošlo je otkako je Steve Wozniak sa Stevom Jobsom u garaži njegovih roditelja osnovao Apple. Sada Wozniak pokreće novu tvrtku pod imenom Efforce, platformu za financiranje projekata koji potiču energetsku učinkovitost utemeljenu na blockchainu, navodi se u priopćenju objavljenom u petak.

Kompanija je već godina dana u “tihom” modu rada. Riječ je o svojevrsnoj burzi putem koje bi se financirali “zeleni”projekti koji potiču energetsku učinkovitost korporativnih i
industrijskih zgrada.

Suosnivači tvrtke su, uz Wozniaka, Jacopo Visetti, Jacopo Vanetti i Andrea Castiglione. koji imaju više od deset godina iskustva na području energetske učinkovitosti.

Ideja je da ulagači “sudjeluju u financiranju projekata energetske učinkovitosti kupujući tokenizirane udjele u budućim uštedama” dok bi tvrtke poboljšale svoju energetsku učinkovitost “bez ikakvih troškova”.

Primjenom blockchaina “ostvarene uštede bi se kroz pametne ugovore distribuirale vlasnicima tokena i kompanijama bez posrednika na temelju točnih podataka o potrošnji, odnosno uštedama”.

“Potrošnja energije i emisija ugljičnog dioksida u svijetu su eksponencijalno porasle, što je dovelo do ubrzanih klimatskih promjena i ekstremnih posljedica na okoliš. Svoj energetski otisak možemo poboljšati bez promjene navika, Okoliš možemo spasiti jednostavnim poboljšanjem energetskih sustava”, poručio je Wozniak u priopćenju.

Prva decentralizirana platforma za energetsku učinkovitost

Wozniak je razložio kako je pokrenuo Efforce kao “prvu decentraliziranu platformu koja svima omogućava da sudjeluju i ostvare financijsku dobit u projektima koji potiču energetsku učinkovitost i tako kreiraju značajne promjene u okolišu”.

“U ovim teškim vremenima mnoge male tvrtke suočene su teškoćama. Ne mogu si priuštiti prelazak na LED rasvjetu, pojednostavniti proizvodne procese ili napraviti toplinsku izolaciju kako bi dugoročno uštedjele”, rekao je Jacopo Visetti, voditelj projekta i jedan od suosnivača Efforcea.

“Efforce omogućuje vlasnicima tvrtki da registriraju svoj projekt na platformi i prikupe za njega financijska sredstva od investitora širom svijeta. Tvrtke će tako raspolagati s više novca za ulaganje u druge važne projekte popit infrastrukture ili zapošljavanja”, objasnio je Visetti.

Efforce će procijeniti vrijednost projekta i nakon toga će s tvrtkom razviti projekt; procijenit će kolika su sredstva potrebna za realizaciju, koliki su potencijalni prinosi i kreirat će ugovor, Energy Performance Contract, koji će sadržavati detalje o uštedama trajanju povrata za ulagače i tvrtku.

Tržište vrijedno 250 mlrd dolara

Kriptovalutni token, kojim će se trgovati pod oznakom WOZX, javno je lansiran na tržištu decentraliziranih valuta HBTC 3. prosinca, a uskoro bi trebao biti lansiran i na južnokorejskoj trgovinskoj platformi Bithumb Global. No, treba napomenuti da je kriptovaluta vrlo nestabilna.

Tržišna kapitalizacija u svega desetak minuta nakon izlistavanja na HBTC-u porasla je deset puta u odnosu na inicijalnu vrijednost, na 960 milijuna dolara. Inicijalna procjena investitora u privatnoj prodaji iznosila je 80 milijuna dolara.

Tržišna kapitalizacija prvog Wozniakovog poduzetničkog pothvat, kompanije Apple, danas premašuje dva bilijuna dolara.

Tržište projekata energetske učinkovitosti doseglo je nevjerojatnih 250 milijardi dolara. Osim privatnih inicijativa, u energetsku učinkovitost mnogu ulažu i vlade, uključujući Europsku uniju i Kinu. Međutim, da bi se ostvario scenarij (Efficient World Scenario) Međunarodne agencije za energetsku učinkovitost ulaganja bi do 2025. godine trebala biti
udvostručena na 580 milijardi dolara.

>>Zelena energetska zadruga ili kako energiju dovesti u ruke građana