Znate li koliko biste zaradili da ste prije deset godina uložili u Apple?

Apple je postao prva američka tvrtka izlistana na burzi koja je probila magičnu granicu od bilijun dolara vrijednosti

u 17:32 Zadnja izmjena: 13.08.2018 u 11:19
345
Apple

Dionice Applea u četvrtak su dostigle povijesnu vrijednost tržišne kapitalizacije od bilijun dolara. Apple je postao prva američka tvrtka izlistana na burzi koja je probila magičnu granicu. Dionice su nakratko dostigle cijenu od 207,05 dolara po dionici koja je bila potrebna da Apple prije zatvaranja probije granicu od bilijun dolara.

Ako ste uložili u Apple prije deset godina, vjerojatno se danas osjećate jako dobro. Prema izračunima CNBC-a, ulaganje od 1000 dolara s početka kolovoza 2008. donijelo vam je 2. kolovoza 2018. godine 9222,50 dolara – devet puta više, i to samo kroz rast vrijednosti dionice, bez isplaćene dividende.

Iako je dionica Applea ostvarila sjajan rezutat, treba imati na umu da svaka dionica može premašiti očekivanja ili podbaciti, a dobici u prošlosti nisu jamac za buduće rezultate.

Apple porazio Amazon

Posljednji val rasta vrijednosti Aplleovih dionica omogućio je kompaniji da porazi Amazon u utrci za prvu američku kompaniju koja će probiti vrijednost od bilijun dolara tržišne kapitalizacije.

Appleova dionica počela je novi uspon u svibnju, nakon što je Warren Buffett, izvršni direktor Berkshire Hathawaya, objavio da je njegova tvrtka kupila dodatnih 75 milijuna dionica Applea, Od ranije je u svom portfelju imala 165,3 milijuna dionica.

>>Znate li koliko biste zaradili da ste 2010. uložili u IPO kompanije Tesla

Neki analitičari zabrinuli su se zbog usporavanja prodaje iPhonea nakon što je tromjesečno izvješće tvrtke pokazalo da je prodaja podbacila u odnisu na očekivanja. No Buffet je u intervjuu za “Squawk Box” rekao da dugoročni ulagači ne bi trebali previše brinuti zbog kratkoročne prodaje iPhonea.

“Ideja da gubite vrijeme pokušavajući pogoditi koliko će iPhonea X … biti prodano tijekom tromjesečaja je potpuno promašena”, poručio je Buffet.

>>Dionica Amazona u deset godina uvećala vrijednost 23 puta