Banke prilagodile poslovanje preporukama Kriznog stožera

Građanima se preporučuje da koriste digitalne servise kao što su internet i mobilno bankarstvo, kako bi sveli kretanje i okupljanje na minimum. Također, preporuka je da se prilikom plaćanja češće koriste kartice kako bi se minimizirao kontakt sa novčanicama kao potencijalnim izvorom zaraze

1414
banke prilagodile poslovanje
Preporuka je da se za podizanje gotovine primarno koriste bankomati [Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay]

Poslovne banke reagirale su na preporuke Kriznog stožera i prilagodile su poslovanje novim okolonostima. Prilagodba obuhvaća uvođenje dodatnih preventivnih mjera te kod većine banaka promjenu radnog vremena pojedinih poslovnica.

U svojim objavama banke ističu da prvenstveno vode računa o zdravlju svojih klijenata i zaposlenika.

Preporuke Ministarstva zdravstva

Banke pozivaju klijente da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravstva:

  • održavajte udaljenost od najmanje jednog metra u razgovoru s drugim klijentima ili zaposlenicima banke,
  • prilikom kašljanja ili kihanja pokrijte usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom (baciti maramicu odmah nakon upotrebe i odmah oprati ruke),
  • pridržavajte se higijenskih mjera (često pranje ruku i korištenja sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola,
  • ne rukujte se – rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te zbog toga Ministarstvo zdravstva preporučuje da se ljudi što manje rukuju.

>>Porezna uprava izdala preporuke poduzetnicima i građanima

Digitalne usluge

Banke također sugeriraju klijentima da što je više moguće koriste internet i mobilno bankarstvo te bankomate.

• za podizanje gotovine primarno koristite bankomate, a prilikom plaćanja koristite kartice i beskontaktno plaćanje

• u slučaju da se loše osjećate, imate temperaturu ili kašljete, umjesto dolaska u poslovnicu i direktnog kontakta sa zaposlenicima banke, koristite digitalne kanale.

>>Rad od kuće u vrijeme koronavirusa

Prilagođeno radno vrijeme poslovnica

Zagrebačka banka promijenila je radno vrijeme svojih istarskih poslovnica. Tako će do dajnjega poslovnice u Labinu, Rovinju, Umagu i Puli (Šijanska) raditi od 8 do 14.30 sati, dok će poslovnice u Poreču i Puli (Laginjina) raditi od 8 do 15 sati.

Od ponedjeljka, 16. ožujka, sve poslovnice i ispostave Hrvatske poštanske banke rade prema privremenom radnom vremenu: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 15 sati, utorkom i četvrtkom od 12 do 19 sati, a subotom neće raditi. Iznimka su poslovnice u Puli i Poreču koje će od ponedjeljka do petka raditi od 8 do 15 sati, te poslovnice u Šibeniku (u ulici Ante Starčevića), Zagrebu (Jurišićeva) koja će od ponedjeljka do petka raditi od 8 do 19 sati. Navedene četiri poslovnice također do daljnjega neće raditi subotom.

Erste banka privremeno je zatvorila šest poslovnica: Krasica, Potok (Rijeka), Giardini (Pula), Split III (Split), Erste Club (Tratinska, Zagreb) i Maksimirska (Zagreb). Filijale u Gospiću, Pagu i Sinju radit će skraćeno, od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati, filijale Kaštel Stari i Trogir od 8 do 15 sati, poslovnica Novalja od 8 do 13 sati, dok će Savjetodavni centar Dubrovnik u Vukovarskoj te splitska filijala u City Centru One raditi od 8 do 17 sati.

>>Vlada pokrenula web stranicu koronavirus.hr

OTP banka privremeno je zatvorila poslovnicu u Umagu, a po skaraćenom radnom vremenu rade poslovnice Veruda, Šijana, Žminj, Labin, Vis, Solin, Prima 3 Split i West Gate Split.

Sberbank je također prilagodio radno vrijeme poslovnica, kao i Raiffeisenbanka Austria te Privredna banka Zagreb u kojoj će dređeni broj poslovnica/ispostava privremeno preći na izvanredno radno vrijeme.

Addiko banka za sada radi prema redovnom radnom vremenu, ali s nešto manjim obimom djelatnika kako bi mogli osigurati kontinuitet usluge.