Bitcoin u ponedjeljak izgubio više od 10 posto, ali brzo vraća izgubljeno

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta u jednom danu pala je s 1,08 bilijuna dolara na 931 milijardu dolara, no već do utorka ujutro kriptovalute vratile su 56 milijardi dolara

74
bitcoin

Bitcoin i druge digitalne valute u ponedjeljak su izgubile oko 150 milijardi dolara vrijednosti. Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta u jednom danu pala je s 1,08 bilijuna dolara na 931 milijardu dolara oko 18 sati prema istočnoameričkom vremenu, navodi Coinmarketcap.

Bitcoin, najpopularnija kriptovaluta, pao je odnosu na prethodni dan za više od 10 posto, na 34.200 dolara, pokazuju podaci Coin Metricsa. Prije toga je potonuo na najnižu dnevnu vrijednost od 30.863 dolara.

Ether, druga kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, izgubio je 15 posto i pao je na 1.060 dolara. Kratko se spustio ispod 1000 dolara, dosegnuvši najnižu dnevnu razinu od 945 dolara.

No, već do utorka ujutro kriptovalute su prema Coinmarketcapu vratile dio izgubljenog. Tržišna kapitalizacija porasla je u odnosu na prethodni dan za 6,11 posto, na 986,74 milijarde dolara. Bitcoin je porastao u 24 sata za 8,9 posto, na 35.866,83 dolara, uz tržišnu kapitalizaciju od 675,2 milijarde dolara.

Ulagači žele naplatiti dobit

Ether je porastao za 8,74 posto, na 1125,47 dolara, uz tržišnu kapitalizaciju od 129,72 milijardi dolara.

Rasprodaja kriptovaluta u ponedjeljak desila se nakon dugog razdoblja rasta i možda signalizira da investitori žele naplatiti svoje dobitke. Bitcoin je u posljednjih godinu dana još uvijek u plusu za više od 300 posto, prošlog tjedna dosegnuo je rekordnu vrijednost od gotovo 42 tisuće dolara.

Granica od 40.000 dolara mogla bi biti okidač za ostvarivanje dobiti

“Korekcija koju smo vidjeli bila je očekivana jer vjerujemo da će skok cijena bitcoina s razine ispod 20.000 na iznad 40.000 u posljednja četiri tjedna potaknuti prodaju”, rekao je Simons Chen, izvršni direktor za ulaganja i trgovinu u tvrtki za financijske usluge vezane uz kriptovalute Babel Finance. “Granica od 40.000 dolara mogla bi biti okidač za ostvarivanje dobiti.”

Digitalno zlato ili balon?

Rast bitcoina te posredno ostalih kriptovaluta objašnjava se pojačanim interesom institucionalnih ulagača. Neki ga smatraju “digitalnim zlatom”, odnosno imovinom otpornom na inflaciju.

JPMorgan je nedavno objavio procjenu da bi bitcoin dugoročno mogao dosegnuti 146.000 američkih dolara jer se natječe sa zlatom kao “alternativna” valuta. No, da bi postigao navedenu cijenu, bitcoin bi morao biti znatno manje osjetljiv na oscilacije, upozorili su analitičari investicijske banke. Bitcoin je, naime, poznat po velikim oscilacijama vrijednosti.

Kritičari bitcoina, poput Davida Rosenberga, ekonomista i stratega u Rosenberg Researchu, tvrde da je riječ o balonu. Međutim, dugoročni zagovornici bitcoina i dalje su optimistični. Jehan Chu, osnivač tvrtke koja se bavi rizičnim kapitalom usmjerenim na kriptovalute Kenetic Capital, rekao je da bi ovo mogla biti prilika za nove ulagače.

“Ova je kratkoročna, prirodna korekcija i sjajna je prilika za ulaz dugoročnih ulagača kako bismo do kraja tromjesečja dosegnuli vrijednost od 50 tisuća dolara, odnosno do kraja godine 100 tisuća dolara”, rekao je Chu za CNBC.

>>Pet predviđanja o bitcoinu u 2021. godini

>>Bitcoin i dalje raste, a mali ulagači žele svoj dio kolača