Broj beskontaktnih transakcija u Hrvatskoj u pandemiji porastao za 20 posto

Potrošači sve više koriste beskontaktna plaćanja što pokazuje i brojka od pola milijarde dodatnih transakcija autoriziranih bez PIN-a jer su se ograničenja beskontaktnih plaćanja povećala u cijeloj Europi zbog COVID-19

45
beskontaktna plaćanja
Renata Vujasinović, menadžerica Vise za Hrvatsku

Visa je objavila da je obradila više od pola milijarde dodatnih beskontaktnih plaćanja u kojima je do nedavno transakciju trebalo autorizirati PIN-om. Razlog povećanja je povećanje iznosa koji je moguće platiti bez autorizacije PIN-om, a limiti su povećani u više od 29 zemalja diljem Europe.

COVID-19 transformirao je beskontaktno plaćanje iz ugodnog u nezaobilazno. Mogućnost digitalnog plaćanja u trgovinama više nije samo pogodnost, već potreba potrošača i trgovaca i omogućuje kupnju bez kontakta na terminalima za plaćanje. Važno je napomenuti da je Visa obradila znatno više transakcija bez PIN-a u mnogim europskim zemljama otkako su povećani limiti za beskontaktna ograničenja.

Rastuća potražnja za beskontaktnim plaćanjem primjetna je u cijeloj Europi, gdje je više od 75 posto plaćanja putem Visa kartica sada beskontaktno. U nekim europskim zemljama udio beskontaktnih transakcija putem Visa kartica se više nego udvostručio na godišnjoj razini, a u mnogim većim europskim zemljama udio beskontaktnih transakcija u proteklih godinu dana povećao se za najmanje 20 posto.

U Hrvatskoj je broj beskontaktnih transakcija porastao za 20 posto, a zabilježen je i rast u e-commerce transakcijama od čak 40 posto u odnosu na 2019.

Lakše i sigurnije plaćanje

“Rastuća popularnost beskontaktnih plaćanja u Europi nije novost. Pandemija je poslužila za ubrzavanje postojećeg trenda, samo što plaćanja bez dodira više nisu pogodnost, već potreba. Čim je počela globalna pandemija, odmah smo se dodatno fokusirali na suradnju s našim partnerima širom Europe kako bismo podigli ograničenja beskontaktnog plaćanja i tako pomogli potrošačima da lakše i sigurnije plaćaju i smanje potrebu za unosom svog PIN-a”, rekla je Renata Vujasinović, menadžerica Vise za Hrvatsku.

“Povećanje limita vrijednosti transakcija kod beskontaktnog plaćanja samo je jedan od pristupa kojim Visa podržava gospodarski oporavak u Europi. Cilj nam je omogućiti napredak i razvoj pojedincima i tvrtkama te pomoći malim poduzećima da se prilagode promjenjivom okruženju. Istovremeno želimo olakšati potrošačima sigurnije plaćanje osobno i putem interneta što je važnije nego ikada do sad”, dodala je.

Kroz podršku vodeće Visa tehnologije plaćanja i postojeću sigurnost, europski potrošači sve više mogu koristiti ​​svoje kartice i mobilne uređaje kako bi plaćali bez dodira i dok su u pokretu. Najnovija tranzitna inovacija tvrtke Visa znači da se beskontaktno plaćanje sada može koristiti i za putovanja u više od 50 europskih gradova.

Štoviše, beskontaktne kartice imaju među najnižim stopama prijevara u usporedbi s bilo kojom vrstom plaćanja, a ta je prijevara na fizičkom prodajnom mjestu ostala na povijesnim najnižim razinama u zemljama u kojima se beskontaktna plaćanja naširoko koriste.