EBRD s partnerima pokrenuo savjetodavni program za mala i srednja poduzeća

U programu mogu sudjelovati poduzeća s prihodima do 50 milijuna eura i s manje od 250 zaposlenih, pod uvjetom da su u većinskom domaćem vlasništvu

247
EBRD

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u partnerstvu s Europskom komisijom (EK), Europskom investicijskom bankom (EIB) i Europskim savjetodavnimg centrom za ulaganja (ESCU) pokrenula je novi savjetodavni program kojem je cilj pomoći hrvatskim poduzećima da povećaju svoju konkurentnost.

Program je dio Komisijina Plana ulaganja za Europu, koji je usmjeren na poticanje ulaganja u svrhu otvaranja novih radnih mjesta i povećanja rasta pametnom upotrebom novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka ulaganjima te osiguravanjem veće vidljivosti i tehničke pomoći za projekte ulaganja.

Cilj programa je poduprijeti 250 malih i srednjih poduzeća u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj pružanjem prilagođenih poslovnih savjeta u razdoblju od dvije godine. Pružene usluge poduzećima će omogućiti pristup domaćim i međunarodnim konzultantskim uslugama kako bi povećali svoju konkurentnost i podigli poslovanje na višu razinu.

Mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj imat će izravne koristi od programa, u okviru kojega će im se pružiti stručna znanja iz raznih područja, uključujući strategiju, procese, financijsko upravljanje, marketing i pristup međunarodnim tržištima.

“Budući da više od 95 posto svih poduzeća u Hrvatskoj čine mala poduzeća, možemo zaključiti da u zemlji vlada snažan poduzetnički duh. U okviru inicijative pružit ćemo prilagođeno poslovno savjetovanje kako bismo zadovoljili potrebe i potaknuli rast tih poduzeća. Iznimno smo ponosni na svoje partnerstvo s Europskom unijom i Europskim savjetodavnim centrom za ulaganja, s kojima smo odlično surađivali u Bugarskoj, Grčkoj i Rumunjskoj. Zajedno ćemo ojačati utjecaj koji imamo na gospodarstva u regiji”, rekla je Nadia Petkova, direktorica EBRD-ove Regionalne mreže za financiranje i razvoj malih i srednjih poduzeća,

Kroz Junckerov plan milijardu eura za Hrvatsku

Manica Hauptman, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, istaknula je da je Hrvatska imala brojne koristi od Junckerova plana, za koji se očekuje da će potaknuti više od milijardu eura ulaganja u Hrvatsku. “No hrvatski građani i poduzeća od njega mogu ostvariti dodatne koristi – zajednički projekt usluga potpore pružit će prijeko potrebnu tehničku pomoć hrvatskim malim i srednjim poduzećima kako bi mogli ostvariti više ulaganja, poboljšati svoju konkurentnost i otvarati nova radna mjesta”, dodala je.

Jean-Luc Revéreault, voditelj odjela za strategije i Savjetodavne usluge u Europskoj investicijskoj banci također je istaknuo suradnju s EBRD-m u okviru Europskog savjetodavnog centra za ulaganja.

Za hrvatska mala i srednja poduzeća ovo je prilika da se šire, otvore nova radna mjesta i dosegnu svoj puni potencijal, rekao je Revéreault, “Jedan od posebnih ciljeva je razviti mrežu partnera na lokalnoj i međunarodnoj razini te ponuditi komplementarne usluge relevantnih institucija. Suradnja s EBRD-om odražava taj pristup i predstavlja značajan korak u ispunjavanju potrebe za savjetodavnom potporom u sektoru malih i srednjih poduzeća.

U programu mogu sudjelovati poduzeća s prihodima do 50 milijuna eura i s manje od 250 zaposlenih, pod uvjetom da su u većinskom domaćem vlasništvu. Prvi korak poduzeća u suradnji s EBRD-om u okviru programa jest procjena vlastitih potreba i mogućnosti za razvoj.

EBRD zatim povezuje tvrtku sa stručnim konzultantom ili međunarodnim savjetnikom koji može pružiti relevantna stručna znanja. Program omogućava edukaciju malih i srednjih poduzeća te konzultanata kako bi usvojili vještine potrebne za daljnje unaprjeđenje poslovanja.

Plan ulaganja za Europu ili Junckerov plan potiče ulaganja usmjerena  na otvaranje novih radnih mjesta i povećanje rasta pametnijom upotrebom novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka ulaganjima te osiguravanjem veće vidljivosti i tehničke pomoći za projekte ulaganja.

Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) središnji je stup Junckerova plana. EFSU pruža jamstvo za prvi gubitak i time EIB-u omogućuje ulaganja u veći broj, često riskantnih, projekata. Očekuje se da će projekti i sporazumi odobreni za EFSU-ovo financiranje od studenoga 2018. mobilizirati više od 360 milijardi eura ulaganja i poduprijeti oko 850 tisuća malih i srednjih poduzeća u 28 država članica.