EK želi povećati trošarine na cigarete i uvesti namete na grijani duhan

Kako bi se smanila stopa pušača, minimalna trošarina bi bila povećana s 1,80 eura na 3,60 eura po kutiji od 20 cigareta. Povećao bi se i porez na ručno motani duhan, a prvi put bi se uvela minimalna trošarina u cijeloj Euroskoj uniji za parilice ili grijani duhan

80
duhanski proizvodi
[Image by klimkin from Pixabay]

Europska komisija predložit će povećanje trošarina na cigarete i prvi namet na cigarete u cijeloj EU. Kako bi se smanila stopa pušača, minimalna trošarina bi bila povećana s 1,80 eura na 3,60 eura po kutiji od 20 cigareta. Povećao bi se i porez na ručno motani duhan, a prvi put bi se uvela minimalna trošarina u cijeloj Euroskoj uniji za parilice ili grijani duhan, piše Financial Times.

Trošarina na jače parilice iznosila bi najmanje 40 posto, a za slabije 20 posto. Grijani duhanski proizvodi također će biti pogođeni carinom od 55 posto ili poreznom stopom od 91 eura za 1000 prodanih artikala.

U procjeni utjecaja koja je procurila navodi se da će povećanje minimalne trošarine imati “snažan utjecaj na potrošače i gospodarske subjekte” u državama EU-a u kojima su cijene cigareta niske, uključujući Bugarsku, Slovačku, Poljsku i Mađarsku. Trošarine na cigarete također bi se znatno povećale u zemljama kao što su Austrija i Luksemburg gdje su cijene niske u odnosu na dohodak.

U procjeni je također navedeno da bi trošarina na nove duhanske proizvode “koji su posebno privlačni mladima, kojima prijeti opasnost od razvoja ovisnosti” pomogla naporima javnog zdravstva da smanji upotrebu duhana.

Europska unija u borbi protiv raka želi smanjiti upotrebu duhana među svojim građanima do 2025. sa sadašnjih 25 posto na 20 posto, te ispod 5 posto do 2040. Kako bi ograničila porast potražnje među mladima, Europska komisija zabranila je nedavno aromatizirane grijane duhanske proizvoda.

Očekuje se da bi povećanje poreza na cigarete donijelo članicama EU dodatne 9,3 milijarde eura poreznog prihoda.

S prijedlogom će se morati složiti sve zemlje članice EU-a. British American Tobacco, jedan od najvećih svjetskih proizvođača cigareta, navodi kkao smo na početku “dugog zakonodavnog procesa”.