EU fondovi: Korisnici moraju vratiti nepravilno utrošenih 512 mil. kuna

372
finacijske korekcije

Hrvatska središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) trenutno nadzire projekte vrijedne 20,7 milijardi kuna. Riječ je o više od 400 ugovora o bespovratnim sredstvima. Utvrđeno je da je nepravilno utrošeno oko 512 milijuna kuna, piše Jutarnji list. Toliki će iznos korisnici morati vratiti zbog nepravilnosti. To su takozvane financijske korekcije, koje ne obuhvaćju prevare i pronevjere.

SAFU je do sada donio 367 odluka o nepravilnom korištenju sredstva u projektima iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nepravilnosti se odnose na “odstupanja od redovne procedure koja imaju ili bi mogla imati učinak na nacionalni proračun ili na proračun Europske unije”. To su nepravilnosti u postupku javne nabave, problematične tehničke specifikacije, diskriminatorni uvjeti prijave na natječaj i slični

Navedene podatke iznio je Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a , na konferenciji o korištenju europskih fondova koju je u Zagrebu organizirala tvrtka Avelant.

Vraćeni novac država može preusmjeriti u druge projekte, ali pitanje je kako će prekršitelji financirati već započete projekte, upozorila je Ariana Vela, konzultantica za EU projekte i osnivačica tvrtke Avelant.

Do sada je ukupno ugovoreno financiranje iz Europskih fondova u vrijednosti 6,6 milijardi eura, a procjenjuje se da bi ukupne financijske korekcije mogle premašiti iznos od 300 milijuna eura.

U prosjeku financijske korekcije  iznose oko pet posto vrijednosti ugovora, no mogu dosegnuti  i punu vrijednost ugovora.

Hrvatska je po iskorištenosti europskih strukturnih fondova druga najlošija članica Europske unije. Do kraja 2018. ugovoreno je 57,54 posto, a isplaćeno je 21, 54 posto (1,98 milijardi eura) od ukupno dostupnih 10,7 milijardi eura, upozorila je Ariana Vela. Ona smatra da zaposlenici javnog sektora nisu dovoljno učinkoviti u pripremi i provedbi Eu projekata unutar rokova. Drugi problem je, dodaje, da su veliki projekti pod velikim pritiskom politike.