Može li bitcoin u 2022. godini do 100.000 dolara

Predviđanje da bi bitcoin u 2022. mogao dosegnuti vrijednost od 100.000 dolara je ambiciozno, ali nije sasvim bez osnova. No, ulagači moraju biti spremni da bi na tom putu bitcoin mogao izgubiti petinu sadašnje vrijednosti

271
bitcoin
[Photo by Karolina Grabowska from Pexels]

Godina 2021. bila je uzbudljiva za kriptovalute. Unatoč nedavnom padu, vrijednost bitcoina u posljednjih godinu dana porasla je za više od 70 posto.

Za bitcoin i ostale kriptovalute 2021. nije značajna samo zbog rasta vrijednosti –  danas tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi oko 2,5 bilijuna dolara, što je dvostruko više  nego prije godinu dana – nego i zbog sve šire prihvaćenosti.

Istraživanje provedeno sredinom godine procijenilo je da na globalnoj razini ima 221 milijun vlasnika kriptovaluta. To je više nego dvostruko više nego što ih je bilo u siječnju. El Salvador je pak ove godine bitcoin proglasio zakonitim sredstvom plaćanja, a nekoliko zemalja, uključujući SAD, izdalo je neki oblik ETF-ova temeljenih na Bitcoinu.

S druge strane vidjeli smo neke ozbiljne reakcija na kriptovalute. Najdalje je otišla Kina koja je zabranila rudarenje kriptovaluta i sve kripto-transakcije unutar državnih granica. Kineskim građanima zabranjeno je poslovanje s inozemnim kripto-mjenjačnicama. Slične mjere razmatra i Indija.

Čak i tamo gdje Vlade koje nisu sklone zabrani kriptovaluta prisutan je skepticizam zbog velike potrošnje energije prilikom rudarenja kriptovaluta, odnosno lošeg utjecaja na klimu koji iz toga proizlazi.

S obzirom na ove proturječne signale, što donosi nova godina? Izdavač i urednik newslettera FIN James Ledbetter iznio je CNBC  svoje predviđanja o ključnim trendovima na tržištu kriptovaluta u 2022. godini.

1. Mnogi će slijediti El Salvador

Vidjet ćemo daljnji napredak u usvajanju uobičajenih kriptovaluta. Možda one neće uvijek imati status zakonitog sredstva plaćanja, ali financijske institucije će ih sve više prihvaćati jer će korisnici to od njih tražiti. Mnoge banke i tvrtke koje pružaju financijske usluge iskoristit će ponudu usluga vezanih uz kriptovalute kako bi zadržale postojeće i privukle nove klijente.

2. Ekspanzija na sekundarnim ili derivativnim tržištima

U veljači je kanadska investicijska tvrtka Purpose Investments lansirala ono što tvrdi da je bio prvi svjetski ETF utemeljen na bitcoinu. Nakon manje od godinu dana imovina fonda iznosi oko 1,4 milijarde dolara.

Nema razloga da se taj iznos ne udeseterostruči ili ustostruči na tržištima izvan SAD-a. A američka Komisija za vrijednosne papire, premda nevoljko, mogla bi odobriti bitcoin ili kripto ETF 2022. godine.

Pojedinačni ulagači također će sve više shvaćati da unatoč rizicima mogu ostvariti profit ulaganjem u kriptovalute

3. Rat oko ethereuma će se nastaviti

Posljednjih mjeseci razvilo se fascinantno natjecanje između kripto-titana ethereuma i nekoliko kripto blockchaina koji se predstavljaju kao brži i jeftiniji.

Sukob se vjerojatno neće smiriti tijekom 2022., ali pametni ulagači vjerojatno će uravnotežiti svoje portfelje kako bi igrali na sigurno.

4. Povlačenje (privremeno?) velikih tehnoloških kompanija iz natjecanja

Ove godine svjedočili smo i povlačenju iz natjecanja nekih tehnoloških velikana koji su još donedavno sanjali o preuzimanju dominantne uloge na tržištu kriptovaluta.

Meta, ranije znana kao Facebook, godinama planira vlastitu digitalnu valutu. Sada ju naziva diem. Nedavni odlazak Davida Marcusa koji je vodio projekt razvoja kriptovaluta u Meti praktično jamči da će diem, čak i ako konačno zaživi, biti irelevantan.

Marcusov odlazak uslijedio je nakon što je Google u listopadu objavio da odustaje od ambicioznih planova o razvoju cjelovite ponude platno-bankarskih usluga.

Odustajanje tehnoloških velikana otvara priliku za jačanje postojećih kriptovaluta i stablecoina.

5. Vlade će i dalje nastojati ograničiti kriptovalute

To je zbunjujuće: što puk više prihvaća kriptovalute, dio vlada ih nastoji što više suzbiti.

Tehnološki je gotovo nemoguće zabraniti kriptovalute, ali vlade mogu svojim građanima  jako otežati trgovanje (na primjer, uskraćivanjem licencija burzama). U SAD-u i Europi pak možemo očekivati jače kritike i mjere kojima bi se ograničilo rudarenje zbog negativnih utjecaja na klimu.

6. Nestabilan rast najznačajnijih kripto kovanica

Ponekad kripto rollercoaster odvraća pozornost s podatka da je tržište vodećih kriptovaluta u 2021. poraslo. Nema vidljivog razloga da bi se taj trend u 2022. mogao promijeniti.

Bill Barhydt, izvršni direktor kripto burze Abra i poznati zagovaratelj bitcoina, kaže da bi bitcoin u 2022. mogao dosegnuti vrijednost od 100.000 dolara. To je ambiciozno, ali nije nevjerojatno. Ono što investitori i budući ulagači moraju prihvatiti je da bi bitcoin na svom dugotrajnom putu do te vrijednosti jednako tako mogao pasti za još 20 posto.