HNB podigao procjenu gospodarskog rasta na 5,5 posto

Guverner očekuje da će stopa inflacije u lipnju biti iznad 11 posto te da će se tijekom ljeta kretati na maksimalnim razinama 11 do 12 posto, da bi pri kraju godine, a pogotovo početkom iduće kada nestane bazni efekt, trebala početi padati

19

Hrvatska narodna banka povećala je procjenu rasta BDP-a za ovu godinu na 5,5 posto. Središnja banka predviđa da će inflacija rasti još neko vrijeme, zatim će se stabiizirati te će krajem godine početi padati. Te procjene ugrožavaju rizici, prvenstveno oni vezani uz dostupnost i cijenu energenata.

“Mi vidimo rast BDP-a na 5,5 posto. Očekujemo da će u drugom kvartala, nakon snažnog prvog kvartala, biti još viša stopa rasta BDP-a, a u trećem kvartalu očekujemo vrlo snažnu turističku sezonu. Četvrti kvartal je u ovom trenutku puno neizvjesniji. On najviše ovisi o tržištu energenata. Hoće li doći do embarga na isporuku plina u Europu što bi bitno promijenilo gospodarske izglede za četvrti kvartal i pogotovo za 2023. godinu”, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Vujčić se ogradio da je procjena daljnjeg kretanja inflacije podložna nizu rizika: “Očekujem da će stopa inflacije u lipnju dalje rasti iznad 11 posto te da će se tijekom ljeta kretati na maksimalnim razinama 11 do 12 posto, da bi pri kraju godine, a pogotovo početkom iduće godine kada nestane bazni efekt, trebala početi padati”.

“Što se tiče borbe protiv inflacije, ona svakako podrazumijeva rast kamatnih stopa. Naš cij je da uđemo u eurozonu s istom razinom kamatnih stopa kao i Europska središnja banka”. poručio je guverner.

Tekuća godina zbog inflacije donosi pad realne vrijednosti plaća za procijenjenih jedan do dva posto, iako ne nominalno rastu.