J. P. Morgan pokreće vlastitu kriptovalutu kako bi transformirao platni promet

Za razliku od bitcoina, JPM Coin bit će dostupan samo velikim institucionalnim klijentima koji su prošli regulatorne provjere – bankama, korporacijama, burzovnim brokerima i sličnim institucijama

230
JPM Coin

J.P. Morgan Chase prva je velika američka banka koja pokreće svoju kriptovalutu. Banka svakodnevno u platnom prometu širom svijeta za korporacije provodi transakcije vrijedne više od šest bilijuna dolara. U probnom razdoblju, koje će početi za nekoliko mjeseci, mali dio tog prometa odvijat će se preko “JPM Coin-a”, digitalnog tokena koji su inženjeri njujorške banke kreirali kako bi banka mogla odmah podmiriti plaćanja između klijenata, objavio je CNBC.

J.P. Morgan se priprema za razdoblje u kojem će se ključne radnje globalnog kapitalizma, od prekograničnih plaćanja do izdavanja korporativnog duga, preseliti u blockchain. To je tehnologija upravljanja bazama podataka koja je postala poznata zahvaljujući bitcoinu. Da bi se takva budućnost ostvarila, banka je trebala vrlo brzi model prijenosa novca prilikom plaćanja. Stare tehnologije prijenosa to nisu mogle zadovoljiti.

Kada J.P. Morgan Chase počne testirati svoju kriptovalutu u međunarodnom platnom prometu, to će biti prva aplikacija za kriptovalute u tradicionalnom bankarskom svijetu. Financijska industrija uglavnom je izbjegavala ovu klasu imovine jer ju smatra prerizičnom. Prošle godine, J.P. Morgan i još dvije kreditne institucije zabranili su kupnju bitcoina korisnicima kreditnih kartica. I Goldman Sachs je navodno odgodio planove o kreiranju bitcoin platforme nakon dugotrajnog razmatranja ideje.

Samo za institucionalne klijente

Iako bi vlasnici digitalnih valuta mogli iskoristiti vijest da velika financijska institucija izdaje vlastitu kriptovalutu kako bi afirmirali ovu klasu imovine, mali ulagači vjerojatno nikada neće dobiti priliku da kupe JPM Coin. Naime, J. P. Morgan zamislio je da pristup njegovoj kriptovaluti, za razliku od bitcoina koji je dostupan svima, imaju samo veliki institucionalni klijenti koji su prošli regulatorne provjere – banke, korporacije, burzovni brokeri i slične institucije.

Postoje i druge ključne razlike između kriptovalute koju će izdavati J. P. Morgan i bitcoina, kojeg je izvršni direktor J. P. Morgana Jamie Dimon nazvao prevarom koja neće dobro završiti za svoje ulagače.

Pri tome treba naglasiti da su Dimon i njegovi menadžeri dosljedno govorili da blockchain I regulirane digitalne valute imaju budućnost.

Jedan JPM Coin imat će vrijednost jednog dolara i ta vrijednost ne bi trebala varirati. Klijentima će se izdavati nakon uplate dolara na račun u banku. Nakon što se kriptovaluta iskoristi za plaćanje ili kupnju vrijednosnih papira na blockchain platformi, banka će povući kriptovalutu i klijentu će isplatiti odgovarajući iznos u dolarima.

Namira u stvarnom vremenu

J. P. Morgan razvio je tri aplikacije za JPM Coin.

Prva aplikacija je za međunarodna plaćanja velikih korporativnih klijenata. Trenutno se prijenos novca između financijskih institucija kod međunarodnih transakcija odvija preko platnog sustava SWIFT. Prijenos ponekad može potrajati i više od jednog dana zbog vremenskih zona i različitih sustava. Novi sustav omogućit će naplatu u stvarnom vremenu, u bilo koje doba dana.

Druga aplikacija namijenjena je za transakcije vrijednosnim papirima. U travnju je J. P. Morgan testirao izdavanje duga na blockchainu, simulirajući virtualno izdavanje potvrde o uplati 150 milijuna dolara za kanadsku banku. Umjesto klasičnog načina kupnje izdanja, kod kojeg postoji vremenski odmak između podmirenja transakcije i plaćanja, institucionalni ulagači moći će koristiti JPM Coin za namiru u stvarnom vremenu.

Treća aplikacija omogućava velikim korporacijama koje koriste usluge riznice J. P. Morgana da zamijene dolare koje imaju u podružnicama širom svijeta. U svakodnevnom poslovanju korporacije prenose velike količine novca kako bi namirile dobavljače ili isplatile plaće. Na takvim transakcijama banka je lani prihodovala 9 milijardi dolara. Novi model omogućava korporacijama da bolje upravljaju novcem, odnosno da podržnicima osiguraju dovoljnu razinu likvidnosti bez povlačenja novca iz središnjice.

S obzirom na to da prvi pokreće vlastitu kriptovalutu I da ima veliki tržišni udjel u korporativnom platnom prometu. J. P. Morgan procjenjuje da bi njegova tehnologija mogla biti dobro prihvaćena, čak i ako druge banke bude kreirale vlastite kriptovalute.