Kriptovaluta libra mogla bi zaživjeti u siječnju

Projekt će vjerojatno biti dodatno ograničen u odnosu na već ionako smanjen inicijalni plan. Libra će se vjerojatno temeljiti na paritetu jedan prema jedan prema američkom dolaru, objavio je Financial Times u četvrtak

103
digitalna valuta libra

Libra, kriptovaluta koju priprema konzorcij na čelu s Facebookom, mogla bi biti pokrenuta već u siječnju, objavio je Financial Times. No, britanski list navodi da će projekt vjerojatno biti dodatno ograničen u odnosu na već ionako smanjen plan.

Libra će se vjerojatno temeljiti na paritetu jedan prema jedan prema američkom dolaru, navodi Financial Times u tekstu objavljenom u četvrtak. U travnju je Udruga koja stoji iza projekta najavila da će pokrenuti više takozvanih stablecoin kriptovaluta koje će se temeljiti na vodećim svjetskim valutama poput dolara, eura i funte, te kriptovalutu koja će se temeljiti na košarici kriptovaluta. Stablecoin kriptovalutu su one čija je tržišna vrijednost vezana na vanjski izvor poput dolara, što znači da bi trebale bit manje podložne velikim dnevnim oscilacijama.

Pokretanje kriptovalute i dalje ovisi o odobrenju regulatora, potvrdila su za Financial Times tri neimenovana izvora. Facebook i Udruga Libra koja upravlja projektom u petak to nisu htjeli komentirati.

>>Facebook pokreće globalnu digitalnu valutu Libra

Facebook nije uspio pridobiti jaku podršku svom projektu. Ciljevi projekta su se znatno promijenili, kao i opseg cijelog projekta, u odnosu na prvobitne planove objavljene prilikom osnivanje udruge sredinom prošle godine. Dio partnera se povukao iz projekta, mnogi detalji su promijenjeni, a projekt je od samog početka izložen snažnim kritikama regulatora i političara. Usprkos svemu, Facebook je ustrajan i nastavlja s projektom.

Zašto Facebook želi kriptovalutu?

Iako je Facebook jedan od glavnih inicijatora projekta, libra nije Facebookova kriptovaluta. Projektom upravlja udruga Libra, čiji je Facebook suosnivač. Udruga koja će upravljati kriptovalutom navodi kako je svrha nove kriptovalute da “ojača pozicije milijarde ljudi”. Pri tome kao potencijalne korisnike ciljaju 1,7 milijardi odraslih osoba koje nemaju bankovne račune.

No, Facebook je za vlastitu digitalnu valutu bio zainteresiran i prije nego što je zaživjela ideja o Libri. Oko četiri godine upravljao je virtualnom valutom zvanom credits koja je služila za plaćanje igara na Facebooku. Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da slanje novca putem interneta treba biti jednostavno kao slanje fotografija. Libra jest dizajnirana kako bi ljudima olakšala i pojeftinila prebacivanje novca putem interneta, što bi također moglo privući nove korisnike na Facebook. Zuckerberg je ipak da će prihvaćanje Libre vjerojatno koristiti Facebooku jer će oglašavanje na društvenoj mreži postati poželjnije, a time i skuplje.

Osim toga, nova podružnica će voditi digitalni novčanik za kriptovalute. Izvorno je nazvan Calibra, a u svibnju je preimenovan u Novi. Cilj je, opet, “pomoći ljudima širom svijeta da pristupe financijskim uslugama”. Analitičari očekuju da će te usluge vjerojatno uključivati igre i trgovinu.

Hoće li Facebook izravno kontrolirati libru?

Neće. Facebook je jedan od članova udruge Libra sa sjedištem u Švicarskoj, neprofitne organizacije koja će služiti de facto upravljati kriptovalutom. Udruga se nada da će narasti na 100 članova, od kojih će većina zaraditi 10 milijuna dolara. Svaki član ima jednaku težinu glasa, tako da Facebook tehnički neće utjecati na odluke Udruge više od bilo kojeg drugog člana.

Međutim, Facebook je imao veliku ulogu u početnim fazama projekta Libra. Nakon lansiranja, tvrde u Facebooku, njihova uloga i odgovornost bit će jednaka onima koje imaju ostali osnivači.

Zašto su se neki inicijalni članovi udruge povukli iz projekta?

Neki od ranih zagovaratelja projekt s vremenom su se ohladili i povukli iz projekta. Sedam od prvotnih 28 članova utemeljitelja – to je njih četvrtina – odustalo je prije osnivačkog sastanka Udruge Libra u Ženevi. Među njima su PayPal, eBay, Stripe te divovi na području financijskih usluga Visa i Mastercard. Njihov odlazak je veliki udarac za projekt jer oni raspolažu velikim znanjem i stručnosti kada je riječ o plaćanjima i prijenosu tehnologije.

>>Libra gubi podršku inicijalnih investitora

Projekt su napustili i argentinska platforma za internetska plaćanja Mercado Pago i internetska turistička tvrtka Booking Holdings koja upravlja web stranicama Priceline, Kayak i OpenTable.

Udruga trenutno broji 27 članova.

Po čemu se libra razlikuje od ostalih kriptovaluta?

Libra je slična drugim kriptovalutama, poput bitcoina i etera, po tome što postoji isključivo u digitalnom obliku. Ne postoje fizičke novčanice ni kovanice. Kao i kod ostalih kriptovaluta, transakcije se bilježe softverski, kroz blockchain, librinim blockchainom upravljat će osnivači, ali s vremenom bi sustav trebao postati potpuno otvoren.

>>Bitcoin vs Libra: Koje su ključne razlike između dviju kriptovaluta

Za razliku od bitcoina, etera i većine ostalih kriptovaluta, libra će imati podlogu u stvarnoj imovini. To je model koji se naziva Stablecoin. Zahvaljujući podlozi u stvarnoj imovini libra ne bi trebala biti volatilna i osjetljiva na nagađanja kao ostale kriptovalute.

Početni plan bio je da podloga bude imovinska košarica. Iako je bilo najavljeno da će biti denominirana u glavnim svjetskim valutama poput dolara i eura, koji ne podliježu velikim dnevnim oscilacijama, no nije rečeno kakva će to točno imovina biti.

Udruga će kupovati imovinu koja će služiti kao podloga za izdavanje novih količina kriptovalute u slučaju potražnje. U skladu s potrošnjom Udruga će imovinu prodavati kako bi “spalila” višak.

Podloga u stvarnoj imovini za neku valutu nije novost. Dugo godina to je bilo uobičajeno pa je tako američki dolar do 1971, imao podlogu u zlatu. Vrijednost hongkonškog dolara vezana je za američki dolar i njime upravlja valutni odbor koji može izdavati nove novčanice samo ako ima dovoljno rezervi.Podloga u stvarnoj imovini za neku valutu nije novost. Dugo godina to je bilo uobičajeno pa je tako američki dolar do 1971, imao podlogu u zlatu. Vrijednost hongkonškog dolara vezana je za američki dolar i njime upravlja valutni odbor koji može izdavati nove novčanice samo ako ima dovoljno rezervi.

Kakav je odnos kriptovaluta prema dolaru?

Američki je dolar dokazan i poprilično prihvaćen bilo gdje u svijetu. Neke zemlje ga koriste umjesto vlastitog novca. Dolar donosi i određene prinose, iako s obzirom na trenutnu iznose kamatnih stopa oni nisu značajni.

Naravno, dolar ima i slabosti. Korištenje dolara, posebno u prekograničnim transakcijama, može biti skupo jer banke naplaćuju naknadu za konverziju u lokalne valute. Ako koristite dolare na prepaid kartici, izdavatelj kartice vjerojatno će naplatiti naknadu trgovcu. Ako američka vlada otisne previše dolara, mogla bi uslijediti inflacija.

Unatoč hypeu, kriptovalute još uvijek nisu široko prihvaćene. Pokušajte kupiti šalicu kave s eterom. Da, moguće je, ali nije široko rasprostranjeno. Vrijednost kriptovaluta je nestabilna, često raste ili pada više od 5 posto dnevno, što otežava dobivanje predodžbe o dugoročnoj vrijednosti imovine.

Kriptovalute mogu olakšati izravno slanje novca. Transakcijama bitcoinom teško je ući u trag, iako nisu potpuno anonimne. Bilježi se vaša bitcoin adresa, ali ne i identitet. Neke kriptovalute, posebno bitcoin, imaju ograničenje broja kovanica koje mogu biti u optjecaju, što znači da se vlasnici postojećih kovanica ne moraju brinuti zbog proizvoljnog stvaranja novih, iako bi to moglo stvoriti druge probleme u budućnosti.

Je li libra samo trik da Facebook prikupi osoben financijske podatke kako bi slao ciljane oglase?

Da, znano je da Facebook nema veliku reputaciju kada je riječ o zaštitu privatnosti. Društvena mreža tvrdi da ne moramo brinuti, ali zar ste očekivali ikakvu drugu poruku?

Kad su planovi o pokretanju libre prvi put predstavljeni, Facebook je naglašavao kako će njegov novčanik biti izdvojen iz društvene mreže. Aranžman je osmišljen tako da omogući vlastima nadzor tvrtke koja upravlja novčanicima te spriječi pranje novca i druga financijska nedjela. Tvrdili su također da će financijske podatke držati odvojeno od korisničkih podataka vezanih uz društvenu mrežu.