Ministarstvo financija izdalo 10-godišnju euroobveznicu na međunarodnom tržištu

Nominalni iznos izdanja je 1,5 mlrd eura. Transakcija je, od objave do zatvaranje knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, a ostvarena je iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu iznad 8,5 milijardi eura

11
narodne obveznice
Ministartsvo financija [Izvor: Ministartsvo financija]

Ministarstvo financija Republike Hrvatske objavilo je da je na međunarodnom tržištu kapitala uspješno izdalo euroobveznicu u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, s dospijećem 2034. godine.

Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 3,375 posto, a ostvareni prinos 3,421 posto.

Zajednički agenti izdanja bili su Deutsche Bank, J.P. Morgan, Morgan Stanley i Zagrebačka banka/UniCredit.

Transakcija je, od objave do zatvaranje knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, a ostvarena je iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu iznad 8,5 milijardi eura. Knjiga upisa sadržavala je interes oko 180 najkvalitetnijih investitora uz razvijenu geografsku diversifikaciju (Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo/Irska, Austrija, Švicarska, Francuska, Španjolska, Danska, SAD, države srednje i istočne Europe, zemlje Beneluksa, Južne Europe i dr.).

Razina ostvarenog interesa i postignuti konačni uvjeti izdanja snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagatelja u gospodarstvo i javni dug Republike Hrvatske, posebice nakon ulaska u eurozonu i Schengen, te snažnog ekonomskog rasta ostvarenog u 2023. godini, zaključuje u priopćenju Ministarstvo financija.