Ministarstvo financija izdalo euroobveznicu vrijednu 2 mlrd eura

Izdanje je namijenjeno za refinanciranje 10-godišnje dolarske obveznice koja dospijeva u srpnju, a emitirana je dok je ministar bio Ivan Šuker. Ministar Marić ističe kako će ušteda samo na kamatama iznositi 360 milijuna kuna godišnje

67
Ministarstvo financija izdalo euroobveznicu

Ministarstvo financija Republike Hrvatske je 10. lipnja na međunarodnom tržištu kapitala izdalo novu euroobveznicu. Izdanje je bilo predviđeno u izvornom proračunu i u rebalansu proračuna. Ukupna vrijednost izdanja je 2 milijarde eura, ročnost je 11 godina, prinos do dospijeća je 1,643 posto, odnosno godišnji kupon iznosi 1,5 posto.

Zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan.

Sredstva su prvenstveno namijenjena za refinanciranje euroobveznice u iznosu od 1,25 milijardi dolara koja dospijeva 10. srpnja, a izdana je prije 10 godina uz godišnji kupon od 6,625 posto dok je ukupni prinos bio nešto veći od 7 posto. Ministar financija je tada bio Ivan Šuker, a sadašnji ministar financija Zdravko Marić ističe kako će ušteda samo na kamatama iznositi 360 milijuna kuna godišnje.

>>EK odobrila program kreditnih jamstava i zajmova vrijedan 2,45 mlrd kn

Preostali dio izdanja iskoristit će se za financiranje mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom COVID-19, kako je i predviđeno u Izmjenama i dopunama Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu.

Interes ulagača 4,2 puta veći od iznosa izdanja

Ministar Marić rekao je da je interes ulagača za izdanje bio 4,2 put veći od iznosa izdanja – premašio je 8,45 milijardi eura.

“Ne pamtim tako veliki interes i interes tako kvalitetnih investitora širom svijeta: od europskih investitora, bilo da govorimo o nama već uobičajenim partnerima do Sjedinjenih Američkih Država, nekoliko velikih važnih kuća koje su prepoznale sve ono što se dobro radi u Hrvatskoj. Naš imidž je ovime potvrđen u međunarodnim financijskim krugovima“, rekao je Marić.

Zbog poznatih razloga ovoga puta nije bilo roadshowa. S investitorima se razgovaralo virtualno.

“Prije dva dana je održan jedan globalni investitorski poziv, a nakon toga serija individualnih razgovora na kojima je bilo jako puno pitanja o gospodarskoj situaciji i fiskalnim projekcijama, a mislim da su investitori prepoznali sve ovo to smo radili protekle četiri godine. Naglasak je bio na posljednjih nekoliko mjeseci i suočavanju s epidemijom COVID-19, perspektivama koje je Hrvatska otvorila, poglavito ispunjavanja svih uvjeta za članstvo u Deviznom tečajnom mehanizmu 2, kao i na činjenici da su nam dvije od vodeće tri svjetske rejting agencije zadržale investicijski kreditni rejting“, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

“To su stvari koje su nas dovele do ovako uspješnog izdanja. Vjerujem da će to potvrditi i nezavisni analitičari. Napravili smo iskorak kada je riječ o veličini same knjige izdanja, ali i na cijeni. Kada uzmete u obzir sve okolnosti, cijena je doista kvalitetna, pa i u usporedbi s drugim zemljama.“