Kakve uvjete na oročenu štednju nude banke u Hrvatskoj

Od svih opcija čuvanja novca, najsigurnijom se pokazala oročena štednja. Prinosi nisu veliki, no oročena štednja predstavlja minimalan rizik od gubitka

467
oročena štednja
Oročena štednja - najsigurnija opcija čuvanja novca

Vjerojatno vam se čini da je vaš novac najsigurniji u vašim rukama, odnosno na vašem tekućem ili deviznom računu. To možda na prvu djeluje kao najmanje rizična opcija, no iz više razloga velika je vjerojatnost da će vaš novac gubiti na vrijednosti, čime zapravo vi gubite novac. No ako pažljivo birate, u nekim bankama možete ne samo očuvati, već i zaraditi novac kroz običnu, sigurnu oročenu štednju.

Pandemija koronavirusa svakako je prodrmala svjetsku ekonomiju i puno se poslovanja, malih i velikih, bori za opstanak. Lockdown i razne restriktivne mjere, koliko god korisne one bile za naše zdravlje, dovele su mnoge fizičke i pravne osobe do ruba.

Zbog navedenih okolnosti, krajnje je vrijeme za zapitati se kako pametno upravljati vlastitim financijama. Ako se bojite uložiti novac u nekretnine ili nekakvo poslovanje – niste jedini. Vaš je strah zapravo i opravdan jer je trenutno rizik poprilično velik.

>>Najčešće pogreške u upravljanju osobnim financijama

Oročena štednja – najsigurnija opcija čuvanja novca

Što onda napraviti kako bi vaš novac bio siguran? Sakriti ga ispod kreveta? Većini na pamet padne čuvanje novca na tekućem ili deviznom računu, što se možda čini kao najsigurnija opcija – no daleko je od toga. Istina, vaš novac će uvijek biti kod vas i vama dostupan, no zbog inflacije, vaš novac lagano gubi vrijednost. Taj gubitak vrijednosti nije drastičan i kratkoročno je neuočljiv, no činjenica je da iako imate istu količinu novca, on neće imati istu vrijednost kao kad ste ga ‘stavili sa strane’.

Od svih opcija čuvanja novca, najsigurnijom se pokazala oročena štednja. Prinosi od oročenja nisu veliki, no oročena štednja predstavlja minimalan rizik od gubitka novca. Što se rizika tiče, on nikada neće biti ravan nuli, tako da je trenutno oročena štednja najbolje rješenje.

Za novac u oročenoj štednji se ne morate brinuti zato što je osiguran – od 2013. godine, preciznije dana kad smo se priključili EU, država jamči isplatu za sve štednje do visine protuvrijednosti 100 tisuća eura.

>>Hrvatski građanin mjesečno uštedi prosječno 479 kuna

S obzirom na trenutnu nesigurnost u zraku zbog pandemije, klik.hr prikupio je javno dostupne podatke banaka i izradio tablicu s usporedbom uvjeta koje banke nude za oročenu štednju. Uspoređeni su uvjeti oročenja štednje na razdoblje od 48 i 60 mjeseci te su u tablicu uvrštene one banke koje nude štednju s tim vremenskim periodom oročenja.

Banke orocena štednja
foto:klik.hr

U tablici je vidljivo da manje banke imaju bolje uvjete za oročenje, što će zasigurno mnoge iznenaditi. Kentbank ima uvjerljivo najbolje uvjete za oročenje štednje na 4 i 5 godina. Sljedeće najbolje opcije su Croatia banka te Banka Kovanica. Najpopularnije i najveće banke – Erste, ZaBa i PBZ, imaju znatno lošije uvjete, no u svakoj je banci štednja i dalje isplativija od čuvanja novca na računu.