Počinju pregovori o Konvenciji o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om

Sklapanjem konvencije trebale biti postignute brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga između dviju zemalja

23
Konvencija o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Vlada je u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da bi sklapanjem konvencije trebale biti postignute brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga između dviju zemalja.

Uprije sjednice Vlade ministar Marić rekeo je kako mu od sektora kojima će konvencija pomoći prvo pada na pamet IT industrija, ali da ona nije jedina.

“Znate da ima hrvatskih kompanija koje su u prošosti izvozile u SAD, a veliki je interes američkih kompanija u Hrvatskoj … To je ono što prvenstveno gledamo. Riječ je o značajnom signalu za sve investitore, Kada gledate širi kotekst, to je tema koja je stara više od dva i pol desetljeća. Ja se nadam da ćemo je uskoro uspješno privesti kraju”, rekao je ministar Marić.

Najavio je da će Porezna uprava u listopada početi preliminarne razgovore vezane uz održavanje pregovora o sklapanju konvencije.

Diplomatski ili operativni pristup

“Ključna je bila razlika u pristupima rješavanju tog problema”, rekao je politički i ekonomski analitičar Domagoj Juričič za N1 objašnjavajući zašto je trebalo toliko dugo da se dvije strane dogovore. “Hrvatska je to pokušavala riještiti politički, diplomatskim notama te izražavanjem želje i namjere da se to naprravi, dok je američka strana tražila operativno rješavanje tog problema.”

Američka strana tražila je podatke koji će pokazati da su tvrtke zbog nepostojanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja oštećene, odnosno o američkim tvrtkama koje su radaći u Hrvatskoj zbog toga izgubile novac ili poslovnu priliku, te o hrvatskim tvrtkama koje su izgubile poslovnu priliku u SAD-u.

Juričić kaže kako je dugo trebalo da se tome pristupi na takav način, no sada su te informacije prikupljene i prezentirane američkoj strani pa na temelju toga možemo očekivati potpisivanje sporazuma.

Prema nacrtu konvencije dobit od poslovanja oporezuje se u državi rezidentnosti društva, osim u slučajevima postojanja stalne poslovne jedinice. Hrvatskim zrakoplovnim i brodarskim društvima koja obavljaju međunarodni prijevoz robe između Hrvatske i SAD-a omogućuje se da porez na dobit plaćaju isključivo u Hrvatskoj.

Hrvatske građevinske tvrtke i slična društva neće plaćati porez na dobit u SAD-u ako radovi traju kraće od 12 mjeseci.

Snižavaju se stope poreza za pasivni dohodak u odnosu na postojeće stope propisane domaćim zakonima.

Reguliranje oporezivanja dohotka

Konvencijom bi se uredilo i pitanje oporezivanja dohotka od nekretnina, dobiti od otuđenja imovine, dohotka od nesamostalnog rada, naknada članova uprave, dohotka sportaša i umjetnika, mirovina, dohotka ostvarenog temeljem rada u državnoj službi itd.

Ukinulo bi se dvostruko oporezivanje, a uredile bi se odredbe kojima je propisano jednako postupanje prema društvima država ugovornica u raznim poreznim situacijama, postupak zajedničkog dogovaranja u svrhu rješavanja poreznih sporova, razmjena obavijesti vezanih uz borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza te odredbe u vezi prava na povlastice.

U sastav izaslanstva koje će pregovarati s američkim predstavnicima Vlada je imenovala tri predstavnika Ministarstva financija, ravnatelja Porezne uprave, voditelja Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, savjetnika iz Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja te predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova.