Primorac: Postupno ćemo transformirati porez na kuće za odmor prema željenom modelu

Postojeći porez na nekretnine - porez na kuće za odmor - treba modificirati. Ne treba uvoditi ništa novo, ali treba ga dorađivati i kontinuirano raditi na preciziranju i učinkovitijoj strukturi te utvrđivanju njegovih osnovnih elemenata, rekao je ministar

79
Porez na kuće za odmor
Ilustracija Pixabay

“Mi porez na nekretnine imamo, iako on nije u onom obliku kakav bismo htjeli”, odgovorio je ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije u ponedjeljak upitan o uvođenju poreza na nekretnine, odnosno porezna na “prazne stanove” o čemu je prije nekoliko dana govorio ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Branko Bačić.

“U Republici Hrvatskoj na snazi je porez na kuće za odmor. Taj porez opterećuje pravne i fizičke osobe koji su vlasnici kuća za odmor. Kućom za odmor u smislu tog poreza, odnosno zakona kojim je reguliran, smatra se svaka građevina ili dio građevine koji se koristi povremeno ili sezonski. To znači da je to porez kojim se oporezuju sve nekretnine ili dijelovi nekretnina, osim onih u kojima je netko prijavljen ili u kojima netko živi, i onih nekretnina koje su u trajnom najmu”, objasnio je ministar financija.

“Mi ćemo, u skladu s našim opredjeljenjem povećanja pravednosti poreznog sustava tim smjerom nastaviti i dalje.. A značajan iskorak napravili smo od 1. siječnja ove godine povećavši limit za utvrđivanje poreza na kuće za odmor na 5 eura po četvornom metru. ”

Obračun poreza po vrijednosti nekretnine

Primorac je najavio da će Vlada jasnije odrediti poreznu osnovicu i naziv toga poreza, ali da će ga postupno dorađivati: “U narednom razdoblju trudit ćemo se ugraditi u njega elemente koje je trebao sadržavati prijedlog poreza na nekretnine iz 2016. u smislu starosti nekretnina, njihove namjene i drugih elemenata. Konačna transformacija , koja se neće dogoditi ove godine, a sigurno ni sljedeće, jer nemamo te podatke i procijene, bila bi obračun poreza po vrijednosti nekretnine umjesto po kvadraturi”.

Ono što je prije svega potrebno učiniti je, ističe ministar Primorac, propisati eksplicitnije odredbe kako bi bilo jasno da se doista radi o svim nekretninama, a ne samo o kućama i o kućama uz more. “U tom smislu ćemo, uz ekspliciranje tih odredbi, morati mijenjati i ime ovog poreza.”

“Za razliku od 2016. kada je pokušaj uvođenja poreza na nekretnine rezultirao odustajanjem, mi ćemo raditi postupnu transformaciju tako da kroz određeno vrijeme dođemo do konačnog cilja kako bi građani bili svjesni da im se ništa posebno neće dogoditi i da se ne radi o nekakvom značajnom opterećenju gdje će im netko otimati nekretnine ili bilo što takvo”, razložio je Primorac.

Porez na kuće za odmor

Istaknuo je da je već od 1. siječnja pojašnjeno da se porez na kuće za odmor plaća i za one stanove koje netko iznajmljuje u sustavu paušalnog oporezivanja u turizmu.

Porez na kuće za odmor je nekretninski porez koji se plaća na objekt, na nekretninu, a ako .netko ostvaruje i dohodak od toga, onda je i u dodatnom sustavu oporezivanja dohotka. To ćemo sve detaljnije objasniti.”

“Taj porez će se svakako modificirati. Ne treba uvoditi ništa novo, ali treba ga dorađivati i kontinuirano raditi na preciziranju i učinkovitijoj strukturi poreza, onda i utvrđivanju njegovih osnovnih elemenata.

Porezni sustav općenito treba transformirati prema intenzivnijem oporezivanju nekretnina i manje intenzivnom oporezivanju rada. To smo učinili od 1. siječnja ove godine ukidanjem prireza i prepuštanjem autonomije jedinicama lokalne samouprave da određuju stopu poreza na dohodak. S druge strane, jedince lokalne samouprave iskoristile su mogućnost povećanja poreza na kuće za odmor”, zaključio je ministar financija Marko Primorac.