Švedski fintech Tink prikupio 85 mil. eura kapitala za daljnje širenje

Švedski startup poslovanje temelji na otvorenom bankarstvu čiji je cilj razvijati inovativne financijske usluge povezivanjem s podacima velikih etabliranih banaka. U svojoj mreži ima 3400 banaka i pokriva oko 250 milijuna ljudi

82
Tink
Suosnivači Tinka su Daniel Kjellén i Fredrik Hedberg [izvor Tink]

Novi trendovi kojima se velike banke potiču da podatke o svojim klijentima podijele s tehnološkim tvrtkama koje razvijaju inovativne financijske usluge dobio je značajan zamah u 2020. godini.

Zamah takozvanog otvorenog bankarstva omogućo je brojnim financijsko tehnološkim startupovima da prikupe značajne iznose od investitora. Visa, na primjer, namjerava kupiti američki startup Plaid, no transakciju je tužbom blokirala američka Vlada. U tužbi se navodi da je Visa monoplist u segmentu dužničkih online transakcija te da kupnjom Plaida eliminira potencijalnog konkurenta na tržištu, objavio je u studenom Reuters.

Sada je veliki korak napravio jedan od glavnih europskih igrača u ovom segmentu, švedski fintech startup Tink. Nakon novog investicijskog kruga procijenjena vrijednost kompanije porasla je na 680 milijuna eura.

Tink, čiji softver bankama i fintech tvrtkama omogućuje pristup podacima tisuća banaka kako bi omogućio razvoj inovativnih financijskih proizvoda, prikupio je 85 milijuna eura svježeg kapitala. Investitore su predvodili Eurazeo i Dawn Capital, francusko i britansko investicijsko društvo rizičnog kapitala.

Procjena vrijednosti tvrtke sa sjedištem u Stockholmu veća je za 60 posto u odnosu na 415 milijuna eura koliko je vrijedila početkom godine, navodi CNBC pozivajući se na anonimne izvore s obzirom na to da informacije o transakciji nisu službeno objavljene.

Proširenje partnerske mreže i segmenta platnih usluga

U prethodnom investicijskom krugu, u siječnju ove godine, Tink je od investitora prikupio 90 milijuna eura svježeg kapitala. Među investitorima su, između ostalih, PayPal te investicijski ogranci velikih europskih banaka poput BNP Paribasa i ABN Amroa.

Prikupljeni kapital Tink planira upotrijebiti kako bi udvostručio svoju mrežu partnerskih banka i platnih usluga u Europi. Mreža povezuje 3400 banaka i pokriva oko 250 milijuna ljudi. Među partnerima su PayPal, NatWest, ABN AMRO, BNP Paribas, Nordea i SEB, Neki od njih su, kako smo već spomenuli, i investirali u švedski fintech. S druge strane, Tink okuplja oko osam tisuća programera koji koriste njegove aplikacije na temelju kojih razvijaju nova rješenja, navodi TechCrunch.

Uglavnom je riječ o rješenjima koja omogućuju uvid u transakcijske račune ili plaćanja različitim pružateljima usluga.

Zagovornici otvorenog bankarstva ističu kako ono donosi više transparentnosti, jača konkurentnost te doprinosi boljem korisničkom iskustvu za potrošače.

Godišnji prihod oko 30 mil. eura

“Unatoč poteškoćama, Tink je u ovoj godini ostvario fantastičan napredak”, rekao je suosnivač i izvršni direktor Tinka Daniel Kjellén za CNBC. “Nastavili smo snažno organski rasti, ali po prvi puta smo krenuli u spajanja i preuzimanja diljem Europe kako bismo nadopunili svoju platformu.”

Tink je, naime, u ovoj godini dogovorio preuzimanje triju tvrtke – švedskog Instantora, španjolskog Eurobita i britanskog OpenWrksa – kako bi se proširio na nova europska tržišta i ojačao svoju platformu.

Izravni konkurenti su mu već spomenuti američki Plaid te britanske tvrtke TrueLayer, Yapily i Bud.

Kjellén je najavio da će naglasak biti na ulaganja u segment plaćanja, jer u njemu trenutno bilježe najsnažniji rast. Dodao je da obrade milijun transakcija svakog mjeseca te da godišnje generiraju prihod od 30 milijuna eura.

Dio novca iskoristit će se i za zapošljavanje. Tvrtka sada ima 365 zaposlenika, dok ih je krajem prošle godine imala 150.