Tržišna kapitalizacija kriptovaluta dosegnula 2,75 bilijuna dolara

Globalna tržišna kapitalizacija kriptovaluta porasla je od početka godine za 255 posto i prošlog tjedna dosegnula je 2,75 bilijuna dolara. To je za gotovo 230 milijardi dolara više od prethodnog rekorda iz svibnja

80
[Izvor: Pixabay]

Nakon burnog rujna i pada vrijednosti kojim su s tržišta izbrisane stotine milijardi dolara, digitalne valute brzo su se oporavile i podigle svoju tržišnu kapitalizaciju na nove rekordne razine.

Prema podacima koje je prezentirao MejoresApuestas.com, globalna tržišna kapitalizacija kriptovaluta porasla je od početka godine za 255 posto i prošlog tjedna dosegnula je 2,75 bilijuna dolara. To je za gotovo 230 milijardi dolara više od prethodnog rekorda iz svibnja.

Bitcoin postavio novi rekord, snažan rast ethereuma

Kao najveća i najskuplja digitalna valuta na svijetu, Bitcoin čini 42 posto globalnog tržišta kripto kapitala. Podaci CoinMarketCap pokazuju da se ukupna vrijednost svih kovanica bitcoina od siječnja više nego udvostručila, unatoč dvama velikih padova vrijednosti u svibnju i rujnu. Samo u tri tjedna listopada cijena bitcoina je skočila s 55.300 dolara na najvišu razinu u povijesti, na 66.800 dolara, a zatim je krajem prošlog tjedna skliznula na 61.700 dolara. Time je tržišna kapitalizacija bitcoina dosegnula 1,17 bilijuna dolara.

Međutim, najnoviji poticaj na kripto tržištu jednako je potaknut impresivnim rastom ethereuma. U siječnju je ukupna vrijednost svih ETH kovanica iznosila 83,4 milijarde dolara. Ova brojka je u svibnju porasla na 498 milijardi dolara, a zatim se u sljedeća dva mjeseca prepolovila nakon pada cijena kriptovaluta.

>>Koliko biste zaradili da ste prije godinu dana uložili u ether?

Međutim, ethereum se brzo vratio: njegova tržišna kapitalizacijom je 7. rujna dosegnula 461,7 milijardi dolara. Nakon nekoliko teških tjedana i još jednog pada cijena kriptovaluta, nakon zabrane transakcija i rudarenja od strane kineske središnje banke, cijena Ethereuma nastavila je rasti, a tržišna kapitalizacija je prošlog tjedna dosegnula 538,6 milijardi dolara, što u usporedbi s početkom godine predstavlja rast od 545 posto.

Solana, dogecoin, binance coin i cardano najbrže rastu

Osim porasta cijena bitcoina i ethereuma, koje su potaknule rast globalnog tržišta kriptovaluta, još neke kriptovaulute u ovoj godini bilježe impresivan rast.

Podaci CoinMarketCapa pokazaju da je solana najbrže rastući digitalni novčić u kriptoprostoru ove godine. Od siječnja tržišna kapitalizacija ove kriptovalute porasla je sa 75 milijuna dolara na 76,2 milijarde dolara, što je 186 puta više od stope rasta Ethereuma ili 875 puta više od rasta Bitcoina u istom razdoblju. Samo u posljednjih mjesec dana cijena solane porasla je za 55 posto, što ga je svrstalo na četvrto mjesto među kriptovalutama po tržišnoj kapitalizaciji.

Slijedi dogecoin čija je tržišna kapitalizacija u ovoj godini porasla za 5428% i prošlog tjedna dosegnula je 34,5 milijardi dolara.

Ova je godina sjajna i za binance coin, koji je postao treća najveća kriptovaluta na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. Statistike pokazuju da je ukupna vrijednost svih BNB kovanica u ovoj godini porasla za 1826 posto posto, na 104,2 milijarde dolara.

Uz ove tri kriptovalute još jedna valuta u ovoj godini bilježi četveroznamenkasti rast – cardano. Statistike pokazuju da je ukupna vrijednost svih ADA kovanica od početka godine porasla za impresivnih 1098 posto, na 66,4 milijarde dolara, što ga svrstava na šesto mjesto među kriptovalutama po tržišnoj kapitalizaciji.