Ulaganja potiču produktivnost, kreiraju poslove i destimuliraju emigraciju

Ulaganja se nastavljaju oporavljati, no još su uvijek znatno ispod razina prije krize, a nedostatak radne snage s adekvatnim vještinama te nefleksibilno zakonodavno uređenje tržišta rada i dobara ograničavaju daljnji rast ulaganja

113
ulaganja

Dobro i učinkovito raspoređena ulaganja mogu potaknuti produktivnost, povećati konkurentnost, kreirati nove poslove i destimulirati emigraciju, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na konferenciji “Ulaganja – pomicanje granica produktivnosti”, u organizaciji Europske investicijske banke (EIB) i Hrvatske narodne banke održanoj u srijedu, 7. ožujka 2018.

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a, predstavio je rezultate istraživanja o ulaganjima koje je provela grupacija EIB te naglasio da bi Hrvatska trebala iskoristiti godine rasta nakon priključivanja Europskoj uniji kako bi stvorila uvjete za dugoročnu konkurentnost i održivi razvoj.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Martina Dalić istaknula je tri prioriteta Vlade vezana uz snažniji rast investicija – brža i bolja iskorištenost europskih sredstava, mjere usmjerene na poboljšanje investicijskog okruženja, te reforme usmjerene na poboljšanje funkcioniranja javnih institucija.

Ulaganja se nastavljaju oporavljati, no još su uvijek znatno ispod razina prije krize, a nedostatak radne snage s adekvatnim vještinama te nefleksibilno zakonodavno uređenje tržišta rada i dobara ograničavaju daljnji rast ulaganja, naglasila je Debora Revoltella, direktorica Europske investicijske banke govoreći detaljnije o rezultatima istraživanja EIB-a. Također, poduzeća kao prepreku navode i pristup izvorima financiranja, kako zbog troška financiranja tako i zbog instrumenata osiguranja.

Istraživanje EIB-a pokazalo je i da hrvatska poduzeća smatraju da bi se javna ulaganja trebala fokusirati na profesionalno osposobljavanje i ICT infrastrukturu.

Regulatorni okvir ograničava poslovanje

Vedran Šošić, viceguverner Hrvatske narodne banke, osvrnuo se i na rezultate ankete o pristupu financiranju malih i srednjih poduzeća koju provodi Hrvatska narodna banka, a koja pokazuje da je kao najizraženija otežavajuća okolnost poslovanja regulatorni okvir. Dok su mala i srednja poduzeća u anketi 2015. kao važnu prepreku naveli nemogućnost naplate potraživanja, u 2017. to je bio nedostatak adekvatne radne snage. Također, postoji prostor za povećanje korištenja fondova EU koji mogu potaknuti daljnji rast. No, strukturne zapreke i dalje ometaju potencijal za rast ulaganja, rekao je viceguverner Šošić.

Iako se hrvatski BDP približava razini prije krize, ulaganja rastu, a već petu godinu raste i zaposlenost, realni i potencijalni rast i dalje zaostaju za onima usporedivih zemalja, naglasio je u svom izlaganju Servaas Deroose, zamjenik glavnog direktora Europske komisije. Potrebno je ukloniti prepreke ulaganjima, osobito one u javnoj administraciji i poslovnom okružju, rekao je Deroose. Hrvatska još nije započela s ključnim reformama, istaknuo je Deroose, a njihovo provođenje bitno je i za odluku o uvođenju eura.

Na panelu o dinamici ulaganja u Hrvatsku koji je moderirao Gordi Sušić, direktor Direkcije za ekonomske analize HNB-a, raspravljali su, uz Deboru Revoltellu, Vedrana Šošića i Servaasa Deroosea,  Paloma Lòpez-Garcia, viša ekonomistica u Europskoj središnjoj banci te Dubravko Mihaljek, voditelj Odjela makroekonomskih analiza u Banci za međunarodne namire.

Investicije u stvarnom životu bila je tema drugog panela na kojem su sudjelovali Miguel Morgado, direktor u Europskoj investicijskoj banci, Marija Tufekčić, izvršna direktorica, Plavi partner d.o.o., Jasmina Dovgan, članica uprave, Signalinea d.o.o., Darko Ranogajec, predsjednik uprave OMCO Croatia, i Jacques Feron, predsjednik uprave, Međunarodna zračna luka Zagreb. Moderator panela bio je Anton Kovačev, voditelj lokalnog ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj.