Ustavni sud: Ukidanje mjere Roditelj odgajatelj nije protuustavno

Većinom glasova Ustavni sud odlučio je da je revidirana odluka Gradske skupštine Grada Zagreba iz rujna 2022. o postupnom ukidanju mjere Roditelj odgajatelj koju je uvela prethodna gradska vlast odnosno gradonačelnik Milan Bandić zakonita i ustavna

47
[Izvor: Ustavni sud Republike Hrvatske]

Ustavni sud odbacio je tužbe roditelja odgajatelja u povodu zakonitosti odluke Visokog upravnog suda o mjeri Roditelj odgajatelj. Sjednica je održana 14. studenoga, a Ustavni sud je o tome odlučivao u punom sastavu. Većinom glasova Ustavni sud odlučio je da je revidirana odluka Gradske skupštine Grada Zagreba iz rujna 2022. o postupnom ukidanju mjere Roditelj odgajatelj koju je uvela prethodna gradska vlast odnosno gradonačelnik Milan Bandić zakonita i ustavna.

Mjera je uvedena 2016. a Grad Zagreb za nju je ukupno izdvojio 320 milijuna eura. U trenutku promjene vlasti nakon posljednjih lokalnih izbora mjeru kojom su majke s troje i više djece dobivale mjesečno oko 5000 kuna koristilo je oko 5800 majki. Mjesečno se za mjeru iz gradskog proračuna izdvajalo oko 44 milijuna kuna.

Nova gradska vlast prije dvije godine donijela je odluku o postupnom ukidanju mjere. Izvorno se naknada trebala dobivati do 15. godine djeteta, a odlukom Gradske skupštine ograničene je do sedme godine djeteta. Iznos naknade smanjen je s 5000 na 1000 kuna, i obustavljeno je širenje mjere na nove korisnike. Cilj postupnog ukidanja mjere bio je vratiti žene na tržište rada i djecu u vrtiće.

Korisnici mjere pokrenuli su Upravni postupak, a Visoki upravni sud u srpnju prošle godine zaključio je da je odluka Gradske skupštine legitimna, ali je zatražio jasnije i jače kompenzacijske mjere. Gradska skupština je nakon toga revidirala kompenzacijske mjere koje uključuju povećanje vrtićkih kapaciteta te mjere za lakši povratak majki na tržište rada. Odlučeno je također da će korisnici puni iznos (65% prosječne bruto zagrebačke plaće) primati do 31. ožujka 2023., a nakon toga će se naknada postupno smanjivati: od 1. travnja do 30. lipnja na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće. Nakon 30. rujna pravo na korištenje mjere izgubili su korisnici čija su djeca navršila sedam godina.

Visoki upravni sud u veljači ove godine potvrdio je zakonitost izmijenjene odluke Gradske skupštine. Roditelji odgajatelji bili su, naravno, nezadovoljni odlukom pa su podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ustavni sud je odlučio je da odluka Gradske skupštine o postupnom ukidanju mjere Roditelj odgajatelj nije suprotna Ustavu Republike Hrvatske.

Sudac Miroslav Šumanović, koji je glasao protiv takve odluke, najavio je izdvojeno mišljenje. Izdvojena mišljenja kojima podupiru odluku Ustavnog suda najavili su suci Goran Selanec i Lovorka Kušan.