Drvoprerađivačkoj tvrtki iz Lipovljana kredit od 10 mil. eura za novi pogon

Sredstva iz EBRD-ovog i ENEF-ovog kredita namijenjena su za financiranje izgradnje pogona za proizvodnju peleta koji će kao sirovinu koristiti drvne ostatke. Pogon će se graditi u sklopu tvrtke DI Novoselec, podružnice tvrtke Lipovljani Lignum

345
Florian Grupa
Kredit EBRD-a i ENEF-a podržava strategiju Florian Grupe u daljnjem širenju na području proizvodnje s dodanom vrijednošću - kao što su podovi - i daljnju ekspanziju u Hrvatskoj

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Fond za kapitalna ulaganja u mala i srednja poduzeća (ENEF) odobrili su tvrtki Lipovljani Lignum d.o.o., podružnici talijanske Florian Grupe, vodećeg europskog proizvođača masivnih ploča. kredit od 10 milijuna eura.

Pilana u Lipovljanima počela je s radom 1974. godine. Od 1977. djelovala je u sastavu tvornice za proizvodnju kuhinjskog namještaja Trokut iz Novske. Proizvodni kapaciteti prošireni su tada na doradnu pilanu za proizvodnju elemenata, sušare, pogon za širinsko ljepljenje elemenata i pogon za proizvodnju parketa.

Godine 2006. većinski vlasnik tvrtke postaje jedan od najvećih svjetskih proizvođača kuhinja, talijanski Snaidero. Tvrtka sljedećih šest godina djeluje pod nazivom Slavonska drvna industrija te širi proizvodne kapacitete izgradnjom pogona za proizvodnju fronti kuhinjskog namještaja površine 11.500 četvornih metara te novih sušionica neto površine 1000 četvornih metara.

Početkom 2012. tvrtku preuzima Florian Legno, tvrtka koja je već 40 godina prisutna na tržištu drvom i drvnim proizvodima i danas je jedna od najuspješnijih talijanskih tvrtki drvnog sektora. U sklopu Florian grupe Hrvatska Lipovljani Lignum sa svojih 120 zaposlenika pokreće proizvodnju lijepljenih elemenata za prozore i vrata, masivnih ploča te gotovih termo tretiranih podova.

Izgradnja pogona za proizvodnju peleta iz drvnog otpada

Sredstva iz EBRD-ovog i ENEF-ovog kredita namijenjena su za financiranje izgradnje pogona za proizvodnju peleta koji će kao sirovinu koristiti drvne ostatke. Proizvodni pogon će se izgraditi u sklopu tvrtke DI Novoselec, podružnice tvrtke Lipovljani Lignum. Financiranje također podržava strategiju Florian Grupe u daljnjem širenju na području proizvodnje s dodanom vrijednošću – kao što su podovi – i daljnju ekspanziju u Hrvatskoj.

Ovom investicijom EBRD i ENEF podupiru održivo financiranje te provedbu projekata povećanja učinkovitosti resursa i poboljšanja utjecaja na okoliš značajnim smanjenjem CO2 emisija. Florian Grupa se također obvezala na uvođenje dodatnih standarda korporativnog upravljanja.

Florian Grupa je vrlo aktivna na hrvatskom tržištu na koje je ušla 1994. godine. Trenutno zapošljava 820 ljudi na 5 proizvodnih lokacija te bilježi najjači rast u zemlji. Grupa se bavi cijelim drvoprerađivačkim proizvodnim lancem od primarne prerade i pilane do proizvodnje širokog asortimana drvnih proizvoda – od panela i podnih obloga do namještaja. Osim u Hrvatskoj, Florian Grupa ima podružnice u Francuskoj i Mađarskoj. Florian Grupu su u ovom projektu podržali financijski savjetnik InterCapital vrijednosni papiri Zagreb i industrijski savjetnik Lavorenti & Associati.

“Ova transakcija daje poticaj našem poslovanju u Hrvatskoj, te nam omogućuje smanjenje proizvodnog otpada i puno iskorištavanje sirovine u procesu prerade drva. Ponosni smo što je EBRD prepoznao našu posvećenost održivosti i boljoj iskoristivosti materijala te osigurao financiranje našeg projekta koji poštuje drvo kao temeljni resurs u životu čovjeka”, poručili su Elvio i Stefano Florian.

Izvrstan primjer cirkularne ekonomije

U EBRD-ju su zadovoljni da mogu podržati inovativan projekt koji će drvni otpad iz proizvodnog procesa pretvarati u biomasu koja će se koristiti kao izvor energije.

“To je izvrstan primjer cirkularne ekonomije u drvoprerađivačkoj industriji te pristupa koji je fokusiran na smanjenje razine otpada i povećanje udjela recikliranih proizvoda”, rekla je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

EBRD je do sada u Hrvatskoj uložio 3,8 milijardi eura kroz 207 projekata. Podrška realnom gospodarstvu kroz jačanje konkurentnosti privatnih poduzeća jedan je od prioriteta Banke u Hrvatskoj.

Drvoprerađivački sektor je jedan od ključnih sektora hrvatskog gospodarstva koji ima dugu tradiciju prerađivanja drva temeljenu na lokalnim prirodnim resursima, vještinama i znanju.