Globalno tržište mostogradnje do 2029. dosegnut će 153,6 mlrd dolara

Rast tržišta potaknut je sve većim cestovnim prometom i većim brojem automobila, dok potreba za željezničkim mostovima raste zbog širenja željezničkih mreža i sve češćih javno-privatnih partnerstva u projektima razvoja prometne infrastrukture

22
mostogradnja
Ilustracija: Pixabay

Mostogradnja na globalnoj razini raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,23 posto, navodi analitičarska tvrtka Research and Markets u svom Izvješću o mostogradnji – analiza tržišnog udjela, trendovi i statistika industrije, prognoze rasta 2019. – 2029.

U 2024. tržište mostogradnje vrijedilo je 113,6 milijardi dolara, a Research and Markets predviđa da će vrijednost sektora do 2029. narasti na 153,6 milijardi dolara.

„Ključni čimbenici koji pokreću rast tržišta su sve veći promet na cestama i sve veći broj automobila”, navodi se u izvješću. Raste i potreba za željezničkim mostovima zbog širenja željezničkih mreža i sve češćih javno-privatnih partnerstva u projektima razvoja prometne infrastrukture.

U izvješću se ističe da u mostogradnji prednjači azijsko-pacifička regija, no rast se predviđa i u drugim regijama koje naglasak stavljaju na izgradnju željezničke infrastrukture.

“Zbog rastuće urbanizacije i povećanih ulaganja u infrastrukturu, očekuje se da će azijsko-pacifička regija držati neproporcionalno veliki udio u svjetskom tržištu mostogradnje u razdoblju obuhvaćenom istraživanjem (do 2029. godine)”, navodi se u izvješću. “Većina velikih infrastrukturnih projekata u razvoju su željezničke linije, poput onih u Norveškoj i Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji i jugoistočnoj Aziji te Japanu.”

Indija se navodi kao zemlja s najviše infrastrukturnih projekata čija vrijednost premašuje 25 milijuna američkih dolara. Što se tiče Azijsko-pacifičke regije, u izvješću se navodi da će ta regija ‘dominirati’ tržištem izgradnje mostova.

“Urbanizacija, povećanje stanovništva i gospodarski razvoj pridonose potražnji za novom i nadograđenom infrastrukturom”, navodi se. Kina je pak na vrhu popisa zemalja prema najvećoj ukupnoj vrijednosti infrastrukturnih projekata u razvoju ili u gradnji čija vrijednost premašuje 25 milijuna dolara – ukupna vrijednost kineskih projekata premašuje 5 bilijuna dolara. SAD i Indija su na otprilike pola te vrijednosti, s oko 2 bilijuna dolara svaka.