Grad Zagreb: U izradi dvije studije vezane uz uređenje SRC-a Jarun

Jedna se odnosi na sanaciju odnosno odmuljavanje jezera, a druga na cjelokupnu modernizaciju jarunskog kompleksa i bit će podloga za izradu urbanističkog plana Jaruna

102
SRC Jarun
Sportsko-rekreacijski centar Jarun [Izvor: Zagreb Upravljanje sportskim objektima]

Grad Zagreb naručio je dvije studije o budućim planovima za Sportsko-rekreacijski centar Jarun. Jedna se odnosi na sanaciju jezera, a druga na cjelokupnu modernizaciju jarunskog kompleksa.

Sportsko-rekreacijski centar Jarun izgrađen je tijekom priprema za Univerzijadu 1987. Za potrebe sportaša i rekreativaca izgrađeno je mnoštvo sportskih terena. Na regatnoj stazi treniraju i održavaju natjecanja veslači, kajakaši i kanuisti, na Velikom jezeru svoje sportske aktivnosti obavljaju klubovi jedriličara i jedrenja na dasci. Uz jezero izgrađena su mnogobrojna igrališta za sportaše rekreativce.

No, brojni sportaši već godinama upozoravaju da je Jarunsko jezero obraslo lokvanjima. Kada počne toplije vrijeme, s obzirom na to da je Jarun plitko jezero, lokvanj počinje bujati, rekao je u emisiji Radio Sljemena “Gradska posla” Josip Kostelić, tajnik Veslačkog kluba Zagreb. Od Univerzijade do kraja devedesetih godina lokvanj se pojavljivao samo uz rubne dijelove jezera, no sada se proširio po cijelom jezeru.

“Lokvanj jednostavno buja i mi tu ne možemo trenirati ni održavati natjecanja”, kaže Kostelić.

Grad Zagreb za sada koristi usluge vanjskih tvrtki za košnju vodenog bilja, za što se godišnje iz proračuna izdvaja oko 50 tisuća eura, rekla je asistentica ravnatelja Ustanove za upravljanje sportskim objektima Jagoda Bončina Franjković, članica Radne skupine za provedbu projekta revitalizacije – uklanjanje sedimenta (izmuljivanje) jezera Jarun
i trajno zbrinjavanja evakuiranog sedimenta. Dodala je da bi Studija izvodljivosti sanacije Jarunskog jezera trebala biti gotova do kraja ovog mjeseca.

“To je tehnički, tehnološki i financijski izuzetno zahtjevan projekt. Sedimenta u jezeru ima dosta. Treba pronaći način kako ga zbrinuti sukladno propisima. Zbog toga je naručena studija, kako bismo razmotrili sve zakonske mogućnosti i potencijalna ograničenja, da se razmotri vremenski tijek, troškovi, održivost rezultata i utjecaj na kakvoću vode i razvoj više vodene vegetacije.”

Druga studija definirat će sadržaje prihvatljive za jarunski kompleks. Iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima poručuju da svi oni koji posluju unutar kompleksa neće biti oštećeni novom prometnom regulacijom, Rješenja koja budu dana unutar Studije, bit će podloga za izradu Urbanističkog plana uređenja Jaruna.

Rekreacijsko sportski centar Jarun na jugu je omeđen rijekom Savom, a s ostalih strana okružuju ga gradska naselja Staglišće, Jarun, Vrbani i Prečko. Prostire se na 240 hektara od čega 30 posto otpada na vodene površine. Čine ga regatna staza duga 2250 metara i dva jezera – Veliko i Malo, te šest otoka: Otok Univerzijade, Otok Trešnjevka, Otok Veslača, Otok Hrvatske mladeži, Otok Divljine i Otok Ljubavi. Uz obale Jarunskih jezera uređeno je 2500 metara šljunčanih plaža, a cijeli prostor rekreacijsko-športskog centra povezan je pješačkim i biciklističkim stazama dugim oko 5,5 kilometara. U sklopu kompleksa nalaze se trim staze, rekreativno sportski tereni za nogomet, košarku, boćanje, odbojku, rukomet i nogomet na pijesku te badminton, mini golf, viseće kuglane, skate park, stolni tenis, vrtni šah, bazen za neplivače i skate-park. Prostor Jaruna je također stanište raznolikog životinjskog svijeta (130 vrsta ptica i 29 vrsta riba).