Počela sanacija opasnog otpada u jami Sovjak kod Viškova

Sanacija jame Sovjak jedan je od najvažnijih, najsloženijih i financijskih najzahtjevnijih projekata u području zaštite okoliša u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost sanacije iznosi oko 52 milijuna eura

143
jama Sovjak
Radovi će se izvoditi u neposrednoj blizini kuća [Izvor: Tehnoeko.com.hr]

Počeli su pripremni radovi prve etape sanacije opasnog otpada iz jame Sovjak u Viškovu, objavio je 7. srpnja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prva etapa uključuje izgradnju prometno-manipulativne površine i radne zone za smještaj privremenih građevina i opreme za provedbu sanacije.

Sanacija jame Sovjak jedan od najvažnijih, najsloženijih i financijskih najzahtjevnijih projekata u području zaštite okoliša u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost sanacije iznosi oko 52 milijuna eura: 85 posto potrebnih sredstava bit će osigurano iz fondova Europske unije, a 15 posto će osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sanaciju izvodi zajednica ponuditelja u kojoj su varaždinska tvrtka GK Grupa, d.o.o., slovenski EKOMO d.o.o. te IVICOM Consulting iz Zagreba. Radovi bi trebali biti završeni sredinom 2026.

Riječ je o krškoj vrtači dubokoj tridesetak metara i promjera oko devedeset metara u koju se otpad bacao od pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća. Procjenjuje se da je u jamu bačeno oko 250 tisuća kubnih metara raznog otpada: oko 110 tisuća kubika kiselog mulja iz rafinerije nafte, acetilenskog mulja iz brodogradilišta, otpadnog katrana iz koksare, otpadnih ulja iz brodogradilišta i drugog otpada.

Količina otpada u jami smanjila se usred kemijskih reakcija i drugih faktora, pa se prema  posljednjim podacima iz 2014. procjenjuje  da je u jami oko 150 tisuća kubika otpada.

Vađenje i odvoz opasnog otpada iz jame predviđeno je u drugoj fazi radova, koja je planirana za iduću godinu, nakon ishođenja građevinske dozvole.

Iz Fonda ističu da će se tijekom radova provoditi stroge mjere zaštite kako bi se minimizirao utjecaj sanacije na lokalno stanovništvo. Kod jame Sovjak postavljene su dvije mjerne postaje za praćenje kakvoće kvalitete zraka, koje će biti spojene na mobilnu aplikaciju putem koje će građeni svakodnevno moći pratiti rezultate mjerenja. Fond će o tijeku sanacije stalno obavještavati lokalnu zajednicu i stanovništvo.

U sklopu projekta izrađene su studije i program sanacije, a odabrano rješenje predviđa uklanjanje gornjih slojeva opasnog otpada iz jame do tvrdog katrana. Planirano je da se uklonjeni otpad odveze na spaljivanje u inozemstvo. Tvrdi katran ostat će na dnu jame kao nepropusna barijera, a jama će biti ispunjena inertnim materijalom, drenažnim i rekultivirajućim slojem te će biti postavljen obodni kanal. Jama će se zazeleniti i postati lijepo zeleno brdo.

>>Za sanaciju jame Sovjak 390 milijuna kuna