Propala i druga javna dražba za Uljanik brodogradnju 1856

Vlada je u siječnju prošle godine odbila ponudu češkog investitora od 20,5 mil. eura za 54,77 posto udjela u društvu kako bi na javnoj dražbi "pružila mogućnost i drugim investitorima". Na prve dvije javne dražbe zainteresiranih nije bilo. A vrijeme ide

52
Uljanik Brodogradnja 1856
Brodogradilište Uljanik [Izvor: Uljanik.hr]

Ni na drugoj javnoj dražbi za kupnju 54 posto dionica Uljanik brodogradnje 1856 u vlasništvu države nije bilo zainteresiranih. Minimalna cijena paketa dionica iznosila je 13 milijuna eura, što je upola manja cijena od procijenje vrijednosti brodogradilišta. Uljanik Brodogradnja 1856 jedina je preostala tvrtka iz sastava nekad moćnog Ujanika koja nastavlja tradiciju brodogradnje. Dražba se trebala održati na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Na trećoj javnoj dražbi, ako država pristane na nju, paket od 54 posto dionica mogao bi se prodati za samo jedan euro.

U studenom prošle godine češki holding CE Industries poslao je obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 Vladi, Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. Lorisu Raku. Obvezujuća ponuda odnosila se na kupnju 54,77 posto udjela u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 putem direktne pogodbe, a za navedene poslovne udjele CE Industries ponudio je 155 milijuna kuna (20,57 mil. eura). U ponudi je navedeno da vrijedi 45 dana te da je uvjetovana pozitivnim ishodom dubinskog snimanja društva Uljanik Brodogradilišta 1856 koje je češka tvrtka u tom trenutku provodila.

No, Vlada je – i to tek u siječnju, podosta izvan navedenog roka od 45 dana – kao većinski vlasnik ponudu odbila i “odlučila pružiti mogućnost i drugim investitorima, uz uvjet da se na lokaciji u Puli zadrži brodograđevna djelatnost”, objasnila je tada zamjenica glavnog državnog odvjetnika u Pazinu i zakonska zastupnica Republike Hrvatske Nevenka Kovčalija.

Pokazalo se da drugih zainteresiranih investitora nema, a ni češki holding nije više iskazao interes na dražbama.

“To je bilo potpuno očekivano. Naravno da samo poduzeće više ne funkcionira kao što je funkcioniralo prije godinu dana. Stvoreni su neki dodatni gubitci i automatizmom nitko ne želi u ovome trenutku sudjelovati dok se ne vidi neka ozbiljnost u firmi. Trebale bi se porješavati neke stvari unutar same firme i tek onda krenuti u prodaju. Neće biti rješenje ni sljedeća dražba jer samo umanjenje cijene ne rješava naš problem”, rekao je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata, prenosi HRT.

Holding CE Industries lani je preuzeo Grupu Đuro Đaković iz Slavonskog Broda, a u ponudi za preuzimanje Uljanika najavio je da bi “u kratkom roku napravio dodatnu dokapitalizaciju Uljanik Brodogradilišta 1856 s ciljem povećanja produktivnosti rada i stvaranja preduvjeta za povećanje proizvodnje”. U Puli bi se nastavilo s brodogradnjom, ali bi se “proizvodni program dopunio segmentima u kojima CE Industries posjeduje  specifični know-how”. CE Industries je industrijski holding s 20 tvrtki u željezničkom transportu, energetici i iskorištavanju prirodnih resursa koji zapošljava više od dvije tisuće radnika i ostvaruje godišnji promet od 350 milijuna eura.

Stečaj Uljanika Brodogradilišta d.d. otvoren je zbog blokade računa na iznos od 75,8 milijuna kuna, ali je po otvaranju stečaja utvrđeno da je ukupan dug brodogradilišta 2,6 milijardi kuna, a imovina blizu milijarde kuna. Najveći dio duga pulskog brodogradilišta pojedinačno je držalo Ministarstvo financija za izdana jamstva na ugovorene gradnje brodova, oko 800 milijuna kuna, a iza države po visini potraživanja dolazile su banke s 458 milijuna kuna i dobavljači s oko 100 milijuna kuna.