Javna nabava: Skupe pogreške u troškovnicima i tehničkoj specifikaciji

Izmjenama Zakona omogućene su žalbe na troškovnike i tehničku specifikaciju. Ako Državna komisija usvoji žalbu, troškove snosi kompanija koja je raspisala natječaj

54
cestogradnja - brza cesta Varaždin - Krapina

Krajem ljeta donesene su izmjene Zakona o javnoj nabavi čije je glavna intencija onemogućiti obijesne žalbe kojima pojedine tvrtke namjerno odugovlače natječajne postupke. Model je bio jednostavan: za posao u vrijednosti od više stotina milijuna kuna uložila bi se žalba, nerijetko bez pokrića, na neodređeno vrijeme bi se zaustavio natječaj i obavljanje posla. Trošak podnošenja žalbe iznosio je 5000 kuna. Izmjenama Zakona to je postalo puno skuplje, piše Krešimir Žabec u Jutarnjem listu.

Žalba na natječaj vrijedan dva milijuna kuna plaća se 10.000 kuna, za poslove vrijedne 2 – 100 milijuna kuna žalba je teška 0,5 procijenjene vrijednosti posla, odnosno 10.000 – 50.000 kuna, a žalba za poslove čija je vrijednost procijenjena na više od 100 milijuna kuna plaćat će se pola milijuna kuna. Zakonodavac smatra da će tako onemogućiti “profesionalne žalitelje”.

No, nove odredbe omogućile su žalbe na troškovnik i tehničke specifikacije koje su dio natječajne dokumentacije. Troškovnici za projekte vrijedne više od 100 milijuna kuna protežu se na nekoliko knjiga i u svakom od njih se može potkrasti slučajna pogreška, na primjer, da se negdje umjesto kilograma upišu grami ili umjesto metra kilometri. Potencijalni ponuđači imaju vojsku odvjetnika koji traže takve pogreške jer im je to najlakši, najbrži i najsigurniji način za produljenje natječaja. Državna komisija za kontrolu javne nabave žalbu prihvati jer je podatak doista pogrešan.

Nakon što žalba bude usvojena, naručitelj je dužan podnositelju žalbe platiti njen trošak. Do izmjena zakona trošak je bio 5000 kuna, a sada će biti 500.000 kuna. Zamislite dva takva slučaja u jednoj godini: kako platiti milijun kuna, navodi sugovornik zaposlen u odjelu javne nabave jedne velike državne tvrtke.

Tijekom javne rasprave predlagalo se da se na troškovnik i tehničke specifikacije ne mogu ulagati žalbe. Rješenje bi bilo da se u slučaju pogreške može postaviti pitanje kako bi se pogreška ispravila. Postavljanje pitanja tijekom natječajnog postupka je besplatno.