Pero Matić novi predsjednik Uprave crikveničkog Jadrana

Dosadašnjem predsjedniku Uprave Dinu Manestri mandat je istako 17. siječnja. Primopredaja dužnosti trebala bi uslijediti do kraja ovog tjedna, kada se održava i skupština društva

582
Pero Matić
Pero Matić, novi predsjednik Uprave hotelskog poduzeća Jadran iz Crikvenice nekada je vodio dubrovačke Hotele Plat (photo: Dubrovački list)

Nadzorni odbor crikveničkog Jadrana u utorak je za novog predsjednika Uprave imenovao Peru Matića, bivšeg direktora dubrovačkih Hotela Plat. Dosadađnjem predsjedniku Dinu Manestri mandat je istekao 17. siječnja.

Na istoj sjednici Nadzorni odbor za članicu Uprave imenovao je članicu Nadzornog odbora Mariju Galjanić-Sovar.

Primopredaja dužnosti trebala bi uslijediti do kraja ovog tjedna, kada se održava i skupština društva.

Odluke o razrješenju dosadašnjeg predsjednika Uprave te imenovanju novog predsjednika donesene su jednoglasno, a odluka o imenovanju članice Uprave donesena je s tri glasa ‘za’ jer se Galjanić-Sovar izuzela iz glasovanja. Donesene odluke stupaju na snagu s danom donošenja, navodi se u objavi koja je kasno poslijepodne objavljena putem Hanfe.

Manestru je mandat istekao prošli tjedan pa je društvo nekoliko dana poslovalo bez rukovodstva, a sjednica Nadzornog odbora na kojoj se odlučivalo o imenovanju novog predsjednika Uprave dva je puta odgađana.

Iz stečaja u investicijski ciklus

Dino Manestar bio je savjetnik stečajne upraviteljice, a nakon izlaska iz stečaja 2014. imenovan je predsjednikom Uprave. U njegovom mandatu napravljena je strategija razvoja društva do 2025. koja predviđa da se u tom roku 70 posto kapaciteta podigne na četiri zvjezdice, a 30 posto na tri zvjezdice te da prihodi porastu dva i pol puta. Na temelju te strategije društvo je pokrenulo veliki investicijski ciklus u kojem je u podizanje kategorije hotela te uređenje design boutique hotela Esplanade uloženo 110 milijuna kuna. Zahvaljujući investicijama porasli su broj noćenja i prihodi.

Investicijski ciklus u većoj mjeri financiran je iz duga jer je to bilo jedino moguće u danim okolnostima. Za daljnje investicije i održivi rast Jadranu je potreban svježi kapital.

Crikvenički Jadran je u većinskome državnom vlasništvu, pa je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) početkom studenoga prošle godine objavio javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 34.754.768 ili 70,74 posto dionica Jadrana.

CERP je primio 22 pisma namjere za kupnju većinskog udjela u Jadranu, no pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda koju su zajedno dala dva mirovinska fonda – PBZ Croatia osiguranje i Erste Plavi. Oni su za 70,74 posto dionica Jadrana ponudili 199,8 milijuna kuna, što je gotovo šest milijuna više od početne cijene koju je tražio CERP, te su se obvezali na dokapitalizaciju od 200 milijuna kuna.

Jadran ima u vlasništvu i upravlja s osam hotela, dva autokampa i turističko naselje. Početkom siječnja dionice društva uvrštene su na službeno tržište Zagrebačke burze.