Koliko su u 2021. zaradili Musk, Gates, Bezos, Buffett i društvo

Ukupna neto imovina deset najbogatijih u 2021. prema Bloombergovom indeksu milijardera porasla je za 402,17 milijardi dolara, a tome su najviše pridonijel iizvršni direktor Tesle Elon Musk i najbogatiji Europljanin, Bernard Arnault

34
Elon Musk

Prema Bloombergovom indeksu milijardera na ulasku u 2022. pojedinačna imovina deset najbogatijih osoba na svijetu vrijedila je više od 100 milijardi dolara. Neki od njih, poput Billa Gatesa i Jeffa Bezosa, premašili su sto milijardi dolara prije dosta vremena: Gates je to prvi put dostigao 1999., a Bezos 2017. Ali većina ostalih su novopridošlice u klub dvanaesteroznamenkastih bogataša, navodi CNBC.

Ukupna neto imovina deset najbogatijih u 2021. porasla je za 402,17 milijardi dolara. Pojedinačno je rast predvodio izvršni direktor Tesle Elon Musk koji je ove godine postao najbogatiji čovjek na svijetu – neto vrijednost njegove imovine nakratko je premašila 300 milijardi dolara. U prošloj godini neto vrijednost njegove imovine porasla je za 121 milijardu dolara, što je nešto manje od 140 milijardi dolara koliko je njegova imovina porasla u 2020. godini.

Evo koliko je u prošloj godini pojedinačno porasla imovina deset najbogatijih ljudi na svijetu prema Bloombergovom indeksu milijardera. Svi iznosi su utvrđeni po završetku trgovanja na američkim burzama 29. prosinca 2021. godine.

1. Elon Musk: 277 mlrd dolara (+121 mlrd dolara)

Suosnivač Tesle, koji je u regulatornoj prijavi iz ožujka ove godine promijenio svoju titulu iz izvršnog direktora u “Technoking of Tesla, povećao je svoje bogatstvo zahvaljujući snažnom rastu vrijednosti dionica proizvođača električnih automobila. Tesline dionice porasle su ove godine za oko 60 posto, a kompanija je u listopadu prvi put premašila tržišnu kapitalizaciju od bilijun dolara.

>>Elon Musk je pretekao Jeffa Bezosa i sada je najbogatiji čovjek na svijetu

Musk je nedavno prodao milijune dionica Tesle kako bi platio porez od 12 milijardi dolara koji je povezan s paketom dionica koje je dobio 2012.

2. Jeff Bezos: 195 mlrd dolara (+5 mlrd dolara)

Neto imovina donedavno najbogatijeg čovjeka na svijetu u prošloj godini porasla je za – u usporedbi s Muskom – “skromnih” 5 milijardi dolara. Pedesetsedmogodišnji Bezos povukao se u srpnju s pozicije izvršnog direktora Amazona. Najavio je da će se više posvetiti inicijativama kao što su Bezos Earth Fund, aerosvemirska kompanija Blue Origin, The Washington Post i Amazon Day One Fund.

3. Bernard Arnault: 176 mlrd dolara (+61 mlrd dolara)

Izvršni direktor konglomerata luksuzne robe LVMH, u čijem su vlasništvu brendovi Louis Vuitton, Christian Dior i Givenchy, povećao je lani neto vrijednost svoje imovine za 61 milijardu dolara. Ovaj 72-godišnjak nosi titulu najbogatijeg Europljanina.

4. Bill Gates: 139 mlrd dolara (+7 mlrd dolara)

Usprkos tome što je u posljednjih nekoliko desetljeća donirao desetke milijardi dolara, Gatesovo bogatstvo raste, dijelom zahvaljujući snažnom rastu vrijednosti dionica Microsofta, kompanije čiji je Gates suosnivač i još uvijek posjeduje oko 1 posto dionica.

Gates je odavno odustao od upravljanja Microsoftom i većinu vremena aktivan je u svojoj dobrotvornoj zakladi. Lani se, nakon 25 godina braka, razveo od svoje supruge Melinde French Gates.

5. Larry Page: 130 mlrd dolara (+47 mlrd dolara)

Suosnivač Googlea dodao je u 2021. godini 47 milijardi dolara svom bogatstvu zahvaljujući snažnom rastu vrijednosti kompanije Alphabet, čija je tržišna kapitalizacija u studenom premašila 2 bilijuna dolara. Page više nije izvršni direktor Alphabeta, ali ostao je član Upravnog odbora.

6. Mark Zuckerberg: 128 mlrd dolara (+24 mlrd dolara)

Tridesetsedmogodišnji Mark Zuckerberg jedini je među desetoricom najbogatijih mlađi od 40 godina. Neto vrijednost njegove imovine porasla je u 2021. za 24 milijarde dolara. Zuckerberg posjeduje 13 posto udjela u Meti – matičnoj kompaniji Facebooka i Instagrama – čiji je izvršni direktor. Vrijednost dionica kompanije lani je porasla za više od 20 posto.

7. Sergej Brin: 125 mlrd dolara (+45 mlrd dolara)

Neto vrijednost imovine drugog suosnivača Googlea porasla je u 2021. za 45 milijardi dolara. Tako je Brinova imovina po prvi put premašila vrijednost od 100 milijardi dolara. Ovaj 48-godišnjak posjeduje oko 38 milijuna dionica Alphabeta i član je Upravnog odbora  kompanije.

8. Steve Ballmer: 122 mlrd dolara (+41 mlrd dolara)

Bivši izvršni direktor Microsofta i vlasnik košarkaške (NBA) franšize Los Angeles Clippers je na kraju 2021. bio je za 41 milijardu dolara bogatiji nego što je bio na početku godine. Ballmer je profitirao zahvaljujući popularnosti tehnoloških dionica poput Microsofta, čija je vrijednost ove godine porasla za više od 50 posto.

9. Larry Ellison: 109 mlrd dolara (+29 mlrd dolara)

Oracle je u prosincu objavio da je ostvario drugi najveći rast u posljednjih 20 godina, a predsjednik i osnivač, 77-godišnji Larry Ellison, ubrao je plodove tog uspjeha. Vrijednost njegove neto imovine porasla je za 29 milijardi dolara, a Ellison je po prvi put je ušao u društvo onih čija imovina premašuje sto milijardi dolara.

10. Warren Buffett: 109 mlrd dolara (+21 mlrd dolara)

Izvršni direktor Berkshire Hathawaya prošle je godine otkrio je da je “na pola puta” prema ispunjenju cilja koji si je zadao – da donira većinu svog bogatstva. Ali rast vrijednosti dionica u njegovu posjeduju tome ne pridonosi. Prošle godine 91-godišnji Prorok iz Omahe povećao je svoje bogatstvo za 21 milijardu dolara, što je opisao kao “gotovo neshvatljiv iznos”.