Potpisan ugovor o gradnji modularnih reaktorskih postrojenja u Rumunjskoj

Prema Memorandumu o razumijevanju, tvrtke će zajedno raditi na razvoju NuScale VOYGR elektrana u području bivše elektrane na ugljen u Doiceștiju u Rumunjskoj, ali i na drugim potencijalnim lokacijama diljem regije

39
[Izvor: Nuclearelectrica]

Rumunjske tvrtke Nuclearelectrica, E-INFRA i Nova Power & Gas, korejski Samsung C&T Corporation i američke tvrtke Fluor Enterprises i NuScale Power potpisale su sporazum o suradnji na izgradnji malih modularnih reaktorskih postrojenja (SMR) u Rumunjskoj i drugim zemljama srednje i istočne Europe.

Prema Memorandumu o razumijevanju, tvrtke će zajedno raditi na razvoju NuScale VOYGR elektrana u području bivše elektrane na ugljen u Doiceștiju u Rumunjskoj, ali i na drugim potencijalnim lokacijama diljem regije. Rumunjska državna energetska tvrtka Nuclearelectrica navodi da će mala modularna reaktorska postrojenja u Doiceștiju izravno stvoriti 190 stalnih radnih mjesta, 1500 radnih mjesta u građevinarstvu plus potencijalno još tisuće radnih mjesta u proizvodnim tvrtkama koje žele koristiti “čist, stabilan, pristupačan i siguran izvor energije”. Pogon u Doiceștiju trebao bi biti prvi NuScale pogon izvan SAD-a.

NuScale Power Module na kojem se temelje nuklearne elektrane VOYGR je vodeni reaktor pod tlakom sa svim komponentama za proizvodnju pare i izmjenu topline ugrađene u jednu jedinicu od 77 MWe. To je prvo projektirano malo modularno reaktorsko postrojenje koje je dobilo odobrenje Američke nuklearne regulatorne komisije. Tvrtka nudi elektranu VOYGR-12 s 12 modula koja može generirati 924 MWe, elektrane s četiri modula VOYGR-4 (308 MWe) te elektrane sa šest modula VOYGR-6 (462 Mwe), ali i druge konfiguracije temeljene na potrebama kupaca.

U kompaniji Nuclearelectrica vjeruju da združena stručnost tvrtki uključenih u projekt znači da će “u važnim područjima razvoja, kao što su planiranje projekta, dobivanje licenci i ovlaštenja, inženjering, nabava, izgradnja, rad, održavanje, stavljanje izvan pogona, financiranje i kapitalizacija lokalnih resursa”, moći pomagati “državama regije koje dijele isti interes u razvoju malih modularnih reaktora da iskoriste iskustvo i implementiraju SMR-ove sigurno i u skladu s nacionalnim energetskim potrebama”.

Cosmin Ghita, glavni izvršni direktor tvrtke Nuclearelectrica, ističe kako je projekt razvoja malih modularnih reaktora u potpunosti usklađen s potrebama za energijom i dekarbonizacijom. “Projekt će omogućiti energetsku sigurnost, lokalni i regionalni razvoj, obnovu bivšeg pogona na ugljen te će donijeti višestruku gospodarsku i društvenu korist”, rekao je Ghita.

Mali modularni reaktori su nuklearni reaktori kapaciteta do 300 MW,  što je otprilike trećina kapaciteta klasičnog nuklearnog reaktora. Temelje se na modularnoj tehnologiji koja  omogućuje serijsku proizvodnju i brzu izgradnju.

Zagovornici ove tehnologije tvrde da je vjerojatnost pregrijavanja jezgre malih nuklearnih reaktira znatno manja u usporedbi s klasičnim reaktorima, između ostaloga zbog toga što njihove male jezgre proizvode mnogo manje topline od jezgri klasičnih reaktora. Inovativne tehnologije također mogu smanjiti druge inženjerske rizike, poput kvara pumpi rashladne tekućine.

>>Tvrtka Billa Gatesa gradila bi male nuklearne elektrane u Walesu