Znate li tko su najveće građevinske kompanije na svijetu?

Kineske kompanije dominiraju građevinskim sektorom na globalnoj razini. Na listi najvećih uvjerljivo drže prvih pet mjesta, a iako nisu najbrojnije u Top 200, devet kineskih kompanija na listi u 2021 prihodovalo je 866 mlrd dolara, odnosno 44% prihoda Top 200

320
najveće građevinske kompanije
Največa europska građevinska kompanija, francuski Vinci, je na 6. mjestu globalne ljestvice [izvor: inci, Media Library]

Iako se građevinski sektor pokazao otpornijim na posljedice pandemije koronavirusa od većine ostalih sektora, negativan utjecaj na obujam radova i prihode nije izostao. Naravno, snaga tog utjecaja varirala je od zemlje do zemlje, ovisno o snazi protupandemijskih mjera koje su propisivale vlade pojedinih država.

Pokazala je to i nova analiza poslovanja 200 najvećih globalnih građevinskih kompanija koju je objavio International Construction Magazine u svom posebnom izdanju Global Construction Guide 2023 (Globalni građevinski vodič), a analizu i tablicu prvih 20 kompanija prenio je časopis Mineral&Gradnja.

Popis 200 najvećih građevinskih tvrtki sastavljen je prema ostvarenom prihodu u 2021. godini, na temelju podataka prikupljenih iz raznih izvora: revidiranih financijskih izvješća, objava samih kompanija te pouzdanih nezavisnih izvora.

Rekordni prihod od 1,97 bilijuna dolara u 2021. godini

Analiza se odnosi se na 2021. godinu, na razdoblje u kojem je većina svijeta izašla iz oštrih protupandemijskih mjera pa je bilo za očekivati da će se aktivnost i prihodi građevinskog sektora na globalnoj razini popraviti. Tako je i bilo: prihodi 200 najvećih građevinskih kompanija dosegnuli su nevjerojatnih 1,968 bilijuna američkih dolara, što je rekordan iznos otkako International Construction prati rezultate najvećih građevinskih kompanija. Takav rezultat dokaz je snage i otpornosti građevinske industrije. Ostvareni prihod je veći nego što je bilo za očekivati prošle godine.

Razlog povećanja je taj što je rast zabilježen u cijelom svijetu. Prodaja u Kini u 2021. jest usporila u odnosu na 2020., ali ostala je na visokoj razini. Kineski izvođači i dalje profitiraju kroz radove diljem svijeta zahvaljujući inicijativi “Jedan pojas, jedan put”.

Na listi je najviše američkih i japanskih kompanija, po 33. Slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo s 23 predstavnika, Španjolska s 11, Južna Koreja s deset i Kina s devet. Europska unija ima ukupno 64 predstavnika.

Kina

U 2021. godini u Kini je nastavljena snažna aktivnost građevinskog sektora tako da su prihodi od prodaje dosegnuli 1,746 bilijuna američkih dolara, što je na razini prethodne godine kada su kineske kompanije prihodovale 1,744 bilijuna dolara. Bez Kine, rezultat bi na globalnoj razini bio znatno slabiji.

Prihodi devet kineskih građevinskih kompanija na listi porasli su sa 697 milijardi dolara u 2020. na 866 milijardi u 2021. Ta će brojka vjerojatno biti niža iduće godine, jer su mnogi kineski gradovi u 2022. imali vrlo stroge karantene, a kineska vlada dugo je insistirala na politici nulte tolerancije u borbi protiv koronavirusa. Prema tablici za 2021. kineski građevinari ponovno zauzimaju prvih pet mjesta i svi su izvijestili o snažnom porastu prodaje u odnosu na prethodnu tablicu. No, njihov je rast ipak bio umjereniji u usporedbi s prethodnim godinama.

Lider je China Railway Construction Corporation s prihodom od 290,81 milijardom dolara. Slijede China Railway Group, China Railway Construction Corporation, China Communictions Construction i Metallurgical Corporation of China.

SAD

Građevinari sa sjedištem u SAD-u zabilježili su povećanje ukupne prodaje s 226 milijardi u 2020. na 246 milijardi u 2021. Među kompanijama koje bilježe velike pomake na listi prema gore su američke kompanije koje se bave gradnjom stambenih objekata (kuća i stanova). Potražnja za stanovima i kućama raste u većem dijelu svijeta, ali sektor je zabilježio posebno snažan rast u SAD-u. Od 33 izvođača sa sjedištem u SAD-u na popisu, polovina ih je zabilježila pomak prema gore. Vodeći su DR Horton i Lennar na 10. i 11. mjestu.

Japan

Japan je stabilno građevinsko tržište i japanski građevinari drže gotovo isti udjel kao i prošle godine, uz blagi pad s 10,6 na 9,4 posto. To je još uvijek treći najveći udjel gledajući pojedinačno prema zemljama iza Kine i SAD-a. Najveća japanska građevinska kompanija je Obayashi na 18. mjestu.

Europa

Najbolje plasirana europska kompanija je francuski Vinci koji je zadržao šestu poziciju, prvu do kineskih lidera, a odmah na sedmom mjestu je također francuska kompanija Bouygues Construction Division koja je u odnosu na 2020. napredovala za jedno mjesto. Španjolski ACS pao je sa sedmog na deveto mjesto, a vrijedi spomenuti još njemački Hochtief na 12., francuski Eiffage na 14., austrijski Strabag na 17. te švedsku Skansku na 20. mjestu.

Top 20 građevinskih kompanija u svijetu

20 najvećih građevinbkih kompanija

Za sljedeći ICON 200 vjerojatno će doći do malog pada – “blage korekcije”, kako to vole reći ekonomski analitičari – budući da je građevinska industrija opterećena nedostatakom kvalificiranih radnika, poremećajima u opskrbnim lancima, inflatornim pritiscima i povećanim cijenama materijala, a osjetit će se i utjecaj produženog kineskog zatvaranja.


Cjeloviti tekst objavljen je u časopisu Mineral&Gradnja br. 150 (02/2023), autor: Tihomir Dokonal. Sva prava pridržana @Mineral&Gradnja