Za Blok Badel zainteresirani Francuzi i Austrijanci

Na javni poziv investitorima zainteresiranima za realizaciju i razvoj projekta Blok Badel pismom namjere odgovorile su dvije tvrtke: francuski Bouygues Batiment International i austrijska Soravia

264
Blok Badel
Blok Badel, izvor: Društvo arhitekata Zagreba

Na javni poziv investitorima zainteresiranim za realizaciju i razvoj projekta Blok Badel pismom namjere odgovorile su dvije tvrtke: francuski Bouygues Batiment International i austrijska Soravia, objavio je Jutarnji list. Riječ je o prostoru u centru Zagreba površine oko 30 tisuća četvornih metara, omeđenom Vlaškom, Šubićevom, Martićevom i Derenčinovom ulicom. Očekivana vrijednost investicije je oko 750 milijuna kuna.

Informaciju su potvrdili u Gradskom poglavarstvu uz komentar da je u tijeku “administrativna provjera zaprimljenih pisama namjere”.

Od potencijalnih investitora traži se da ukupna vrijednost njihovih realiziranih projekata bude minimalno milijardu eura, iskustvo u obnovi i prenamjeni povijesnih ili zaštićenih objekata u posljednjih deset godina te iskustvo u realizaciji projekata javno-privatnog partnerstva minimalne vrijednosti 75 milijuna kuna.

Francuska tvrtka javila se i za projekt Grad u grad koji obuhvaća područje površine 110 hektara između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, a minimalna vrijednost projekta procjenuje se na pola milijarde eura No na tom natječaju nisu imali šanse u konkurenciji s tvrtkom Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jer nakon javnog poziva za Grad u gradu ostaje dojam da je natječan raspisan za Eagle Hills, s obzirom na to da je raspisan neočekivano, uz rok za podnošenje pisma namjere manji od 15 dana. Javni poziv za Blok Badel, projekt koji je procijenjen na pet puta manju vrijednost, bio je otvoren mjesec dana.

>>Grad Zagreb traži investitora za projekt vrijedan 500 mil. eura

Bouygues i Soravia

Bouygues Batiment Internationalje podružnica francuske građevinske kompanije Bouygues Construction koja zapošljava više od 50 tisuća radnika i aktivna je širom svijeta. U Hrvatskoj je Bouyges najpoznatiji kao koncesionar Istarskog ipsilona i član konzorcijuma koji upravlja zagrebačkom zračnom lukom.

Austrijska Soravia je obiteljska kompanija – vlasnici su braća Hanno i Erwin Soravia iz Koruške – sa sjedištem u Beču koja se bavi  razvojem građevinskih projekata, a fokusirana je na Austriju i istočnu Europu. Prema podacima na interentskim stranicama kompanije realizirali su 570 projekata i 1,6 milijuna četvornih metara korisnog prostora. Od projekata koje su izveli ističu obnovu koncertne dvorane Sofiensäle u Beču u izvornom stilu, planiranej urbane četvrti Town Town, te izgradnju najvišeg stambenog tornja u Austriji – Danube Flats na Dunavu.

>>Radnička ulica – stihijski razvoj s neograničenim mogućnostima

Časopis Die Presse analizirao je 2014. godine projekt izgradnej stambeno-poslovnog kompleksa Town Town. Projekt je izveden kao javno privatno partnerstvo bečke komunalne tvrtke i tvrtke Soravia. Die Presse zaključuje da projekt nije bio fianncijski uspješan, s obzirom da je zajednička tvrtka Town Town AG umjesto planirane dobiti u razdoblju 2009. – 2014. ostvarivala gubitke u iznosu između 3,5 i 8,7 milijuna eura. Die Presse piše i neobičnim transakcijama vrijednosnicama i o “kreativnom knjigovodstvu” kojim je prikazivana minimalna dobit kako bi bila spriječena isplata dobiti komunalnim poduzećima.

Blok Badel kao prepoznatljiv simbol grada

Projekt Blok Badel također bi trebao biti realiziran kao javno-privatno partnerstvo. Grad bi dao zamljište, a po završetku projekta preuzeo bi kao vlasnik objekte društvene i javne namjene.

>>Grad Zagreb traži investitora za Blok Badel, projekt vrijedan 750 mil. kuna

Cilj projekta je pretvoriti Blok Badel u prostor koji bi predstavljao identitet tog dijela grada i koji bi bio središte odvijanja značajnijih poslovnih, turističko-ugostiteljskih i kulturno-umjetničkih događanja, ali i mjesto za kvalitetan život stanovnika. To se namjerava postići naglašavanjem identiteta bloka zadržavajući postojeće raznolikosti visine uličnih građevina i postojeću urbanu matricu i tipologiju gradnje bez dijeljenja bloka novim ulicama. Namjera je, također, osigurati javne pješačke prolaze, otvorene i zatvorene, javne prostore u bloku i cjelovito uređenje partera i zelenih površina.

Zaštićeni spomenici industrijske arhitekture

Unutar kompleksa nalazi se nekoliko zaštićenih spomenika industrijske arhitekture: upravna zgrada na Vlaškoj, zgrada rafinerije i pecare (kasnije skladište), proizvodna zgrada tvornice Gorica te tvornica kvasca (kasnije Badelova destilerija).

Odluka o realizaciji bloka Badel predviđa očuvanje i sanaciju postojećeg građevnog korpusa, volumena i konstruktivnih elemenata zgrade tvornice kvasca prema izvornom odnosno postojećem stanju, uz prethodnu analizu stanja konstrukcije i detaljan arhitektonski snimak postojećeg stanja, restituciju oblikovnih karakteristika pročelja i krovišta, te rekonstrukciju unutar postojećeg gabarita u funkciji prilagodbe prostora novoj namjeni.

>>Bivša Zagrepčanka jedna od najvećih investicija između dva svjetska rata

>>Industrijska baština: Strojarnica za popravak lokomotiva i vagona

>>Industrijska baština: Tvornica parnih kotlova i Prvomajska

Za zgradu rafinerije i pecare te tvorničku zgradu Gorice predviđena je mogućnost djelomičnog uklanjanja uz obvezu očuvanja i obnove prema izvornim nacrtima karakterističnog klasicistički oblikovanog dijela sjevernog pročelja zgrade skladišta, odnosno jugoistočnog pročelja zgrade tvornice Gorica, te uklapanje u novu građevinsku strukturu kao element industrijske arheologije. Obveza je i očuvati reklamu Gorica na zgradi.