Deset najinovativnijih ekoloških građevinskih projekata u Europi

Virtualna izložba prikazat će 17 zelenih zgrada iz zemalja diljem svijeta – uključujući Ruandu, Australiju, Brazil, Keniju i Indoneziju. Od 17 izloženih zgrada, deset ih je u Europi i njih predstavljamo u ovom članku

100
TECLA je prototip kuće za održivo življenje koja je nastala primjenom lokalnih materijala koji se u potpunosti mogu ponovno koristiti i reciklirati [TECLA ©Iago Corazza]

Uoči 26. konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26), koja će se održati u Glasgowu, u Škotskoj, od 31. listopada do 13. studenoga, predstavljeno je deset najinovativnijih i ekološki najprihvatljivijih zgrada i građevinskih projekata u Europi.

Projekti odabrani nakon raspisanog međunarodnog otvorenog poziva predstavljeni su na online izložbi o virtualnoj stvarnosti organiziranoj u sklopu projekta Build Better Now, koji je u zajedničkom vlasništvu više od 100 organizacija koje se bave zelenom gradnjom, pod nadzorom UKGBC-a.

UKGBC navodi kako će internetska izložba Build Better Now pokazati “primjere rješavanja izvanrednih klimatskih situacija i rješenja kojima se ograničava utjecaja zgrada i gradova u kojima živimo na okoliš”.

Namjera izložbe je “djelovati kao globalni poziv na klimatske akcije”, a projekte je odabralo međunarodno ocjenjivačko povjerenstvo stručnjaka za održivost u raznim područjima.

Suci predstavljaju organizacije kao što su Vijeće za zelenu gradnju Australije, Njemačko vijeće za održivu gradnju, Global Green Growth Institute i Svjetsko vijeće za zelenu gradnju Afričke regionalne mreže.

“Na konferenciji COP26 u studenom raspravljat ćemo kako se boriti s klimatskim promjenama. U tome ključnu ulogu ima način kako gradimo svoje okruženje. Znamo zašto moramo ubrzati mjere protiv klimatskih promjena i Build Better Now pokazuje kako to možemo postići”, istaknula je Julie Hirigoyen, izvršna direktorica Vijeća za zelenu gradnju Ujedinjenog Kraljevstva.

Virtualna izložba prikazat će 17 zelenih zgrada iz zemalja diljem svijeta – uključujući Ruandu, Australiju, Brazil, Keniju i Indoneziju. Od 17 izloženih zgrada, deset ih je u Europi.

1. Milan Innovation District, Milano, Italija

Najveći projekt na popisu je Milan Innovation District (MIND) koji će biti izgrađen na nekadašnjoj lokaciji World Expo 2015., na prostoru većem od milijun četvornih metara.

Širi projekt uključuje više partnera, među kojima su talijansko ministarstvo pravosuđa, Kanadski mirovinski investicijski odbor (Canada Pension Plan Investment Board) i developersko-građevinsku tvrtku Lendlease. Dogovoreno je zajedničko ulaganje vrijedno oko 400 milijuna eura u “razvoj i dugoročno vlasništvo oko 150.000 četvornih metara od ukupno 480.000 za koje Lendlease ima pravo razvoj”.

“MIND je zamišljen kao mjesto s nultom emisijom ugljika koju napajaju samo obnovljivi izvori energije; izgradit će se privatna pametna mreža i visoko učinkoviti sustav grijanja i hlađenja nove generacije. Obnovljiva električna energija dolazit će iz različitih izvora, uključujući solarne panele postavljene u okruženju”, navodi Lendlease.

Ukupna vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na približno 2,5 milijardi eura. U okviru Milan Innovation Districta bit će izgrađena nova bolnica IRCSS Galeazzi s 500 kreveta i Sveučilišni kampus u kojem će se smjestiti više od 18.000 studenata.

2. The Natural Capital Laboratory, UK

Smješten na škotskoj visoravni u blizini Loch Nessa, projekt predviđa obnovu 100 hektara šume i nekih izgubljenih vrsta.

Projekt provodi AECOM u partnerstvu s projektom Lifescape. Cilj je identificirati, kvantificirati i vrednovati učinke oživljavanja prirodnih resursa.

U projektu će se koristiti novi digitalni alati kao što su umjetna inteligencija (AI), tehnologija bespilotnih letjelica, automatizirani robotski roveri, podaci prikupljeni promatranjem Zemlje, GIS podaci i termalna slika za praćenje živog okruženja. Prema AECOM-u, takav skup složenih podataka pomoći će u rješavanju problema klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti.

3. Mostovi od lameliranog drveta, Amsterdam, Nizozemska

Koncept drvenog mosta koji je usklađen s principima kružnog gospodarstva, Bridges of Laminated Timber – BoLT, razvili su Arup, Schaffitzel i Heijmans na poticaj Nizozemske agencije za autoceste Rijkswaterstaat.

Dok se kompoziti drvo-beton sve više koriste prilikom konstrukcije mostova, BoLT ide korak dalje zamjenom tradicionalne betonske strukture lameliranim drvetom. Rezultat je da 75 posto ukupne težine nadograđene strukture čine obnovljivi materijali.

4. The Hope Rise development, Bristol, UK

Hope Rise je ekološki i društveno usmjeren program stanogradnje kojem je cilj stvoriti stambeno naselje pristupačno mladim ljudima koji su u opasnosti da ostanu beskućnici.
Pod vodstvom Gradskog vijeća Bristola i ZED PODS-a, u partnerstvu s Avie Consultingom, Vale Consultingom i Below Groundom, cilj je riješiti stambenu krizu u gradu promišljenim korištenjem zemljišta i primjenom zelenih tehnologija kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš.

Hope Rise se sastoji od jednosobnih i dvosobnih modularnih stanova s nultom emisijom ugljika i solarnim panelima postavljenim na podiju iznad parkirališta.

5. Powerhouse Brattørkaia, Trondheim, Norveška

Powerhouse Brattørkaia je poslovna zgrada od 18.200 četvornih metara koju su razvili nekretninske tvrtke Entra, Skanska, ekološka organizacija ZERO, ured za arhitekturu i dizajn Snøhetta i konzultantska tvrtka Asplan Viak.

Zgradu opisuju je kao “najveću novu energetski pozitivnu zgradu u Norveškoj”: nova struktura stvara više energije u svom radu nego što je potrošila kroz proizvodnju građevinskog materijala, izgradnju, rad i zbrinjavanje zgrade koja je nekoć stajala na tom mjestu.

Uz korištenje sunčeve energije i drugih izvora obnovljive energije, niska potrošnja energije konstrukcije znači da zgrada ima energetski pozitivan utjecaj na okoliš.

6. NCH2050 Homes, Nottingham, UK

Projekt je opisan kao “rekonstrukcije cijele kuće”: stambeni investitor Melius Homes trenutno postavlja fasade za uštedu energije na 155 domova u Nottinghamu. Tvrtku je odabralo Gradsko vijeće Nottinghama nakon uspješnog pilot projekta koji je obuhvatio deset kuća.

Primjenjuje se pristup koji je razvio Energiesprong, kojim se postojeće zgrade pretvaraju u niskoenergetske domove.

To obuhvaća postavljanje montažnih fasadnih panela izrađenih od “naprednih drvenih ploča” i sustava obnovljivih izvora energije, koji tvore “vanjsku ovojnicu” zgrade.

Projekt se provodi u partnerstvu s tvrtkama Focus Consultants, Studio Partington, Energiesprong UK, Sveučilištem Nottingham Trent i Sveučilištem Lincoln.

7. Centar za kulturu Sara, Skellefteå, Švedska

Kulturni centar Sara u Skellefteåu, na sjeveroistoku Švedske, u potpunosti je izgrađen od drva iz lokalnih šuma, a opisuju ga kao “međunarodna izložba održivog dizajna i izgradnje”.

>>Neboder visok 75 metara jedna je od najviših drvenih građevina

Visoki drveni neboder od 20 katova dizajnirali su White Arkitekter i Florian Kosche, a njegov razvoj pokrenula je općina Skellefteå u partnerstvu s HENT AS, K Botnia, WSP, Incoord, Martinssons AB i Derome.

Zgrada za koju kažu da će biti jedna od najviših drvenih zgrada na svijetu uklanja dvostruku veći ugljičnu emisiju od one koju proizvede operativnim radom i koja je nastala prilikom proizvodnje i transporta materijala korištenih prilikom njene izgradnje.

8. TECLA, Massa Lombarda, Italija

TECLA je ekološka kuća koju je projektirao studio Mario Cucinella Architects u partnerstvu sa School of Sustainability Bologna. Kuća je o kući nastaloj 3D tiskom, primjenom tehnologije i gline.

Uključujući “twin-circular” dizajn, TECLA je prototip kuće za održivo življenje koja je nastala primjenom lokalnih materijala koji se u potpunosti mogu ponovno koristiti i reciklirati.

9. Poduzetnički centar Sveučilišta East Anglia, Norwich, UK

Poduzetnički centar vrijedan 11,6 milijuna funti (13,6 milijuna eura) na Sveučilištu East Anglia, koji dostiže standard pasivne kuće i visoki rejting prema BREEAM-u, izgrađen je primjenom građevinskih tehnologija s niskom potrošnjom energije i niskom ugljičnom emisijom. Izgradnja poduzetničkog centra uključivala je korištenje “prirodnih i bioobnovljivih materijala iz lokalnih izvora”.

Projektirala ga je arhitektonsko-projektantska tvrtka Architype za Sveučilište East Anglia, a izgrađen je u partnerstvu s tvrtkama BDP, Morgan Sindall i Churchman Thornhill Finch.

“Poduzetnički centar raspolaže radionicama za poslovnu podršku, prostorima za aktivnosti umrežavanja, otvorene urede, centar za istraživanje i razvoj te prostorima za poduzetnike u fazi inkubacije, za startup tvrtke i druge tvrtke koje psolovanje temelje na ekonomiji znanja”, tumače iz tvrtke Architype.

10. 107 Niddrie Road, Glasgow, UK

Zgrada s osam stanova na adresi 107 Niddrie Road u Glasgowu dio je istraživačkog projekta kojim će se postojeća zgrada potpuno renovirati kako bi se istražila upotreba “inovativnih i održivih pristupa stanogradnji”.

Radovi će uključivati ​​ugradnju novih unutarnjih obloga i armatura te sveobuhvatnu nadogradnju vanjskih elemenata kao što su krov, kamena oplata i sustav odvodnje za kišnicu.

Riječ je o jednom od samo dva projekta kojima je škotska vlade preko Škotskog vijeća za financiranje dodijelila 250.000 funti (oko 295.000 eura). Projekt rekonstrukcije vodi tvrtka John Gilbert Architects u partnerstvu s NBM Construction Cost Consultants, Design Engineering Workshop, Graham Drummond, WARM, CCG Construction, Sveučilištem Glasgow i Sveučilištem Strathclyde.