Europsko nekretninsko tržište u odličnoj formi

Rast i stabilnost se bilježe na svim važnijim tržištima – Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj, a pozitivni signali dolaze i sa sve atraktivnijeg nizozemskog tržišta

88
europsko nekretninsko tržište

Nekretninsko tržište područja eurozone pokazuje znakove dobrog gospodarskog rasta prvi puta od globalne financijske krize. Rast i stabilnost se bilježe na svim važnijim tržištima – Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj. Pozitivni signali dolaze i sa sve atraktivnijeg nizozemskog tržišta. Sve to daje stručnjacima globalne savjetničke kuće Knight Frank razloga za optimizam u vezi budućnosti.

„Unatoč nesigurnostima povezanima s Brexitom, u Velikoj Britaniji vlada rekordno niska nezaposlenost. Posebno je dobra situacija u Londonu – indeksi povjerenja rastu, a stopa popunjenosti ureda u prvom je polugodištu 2017. u odnosu na isto razdoblje 2016. porasla zahvaljujući tehnološkom i kreativnim sektorima.“

London najprivlačniji

London je u prvoj polovini 2017. ostao najatraktivnije europsko tržište za ulaganje, a unatoč ozračju nesigurnosti, cijene su porasle na razine od prije referenduma.

U Njemačkoj su cijene visoke, a uredi u središnjim poslovnim zonama trguju se po rekordnim cijenama uz izuzetno visoku potražnju. Investicije u Frankfurt rastu zbog pregovora o Brexitu, a veći napredak koči nedostatak odgovarajućih nekretnina.

Sve vrste nekretnina osjećaju pozitivne pomake zahvaljujući snažnoj potražnji, ne samo uredi najviše kategorije i maloprodajni prostori. Traženi su i hoteli, stambene i zdravstvene nekretnine.

Zbog velike potražnje, u sedam najvećih njemačkih gradova primjetan je nedostatak stambenih nekretnina. Na tržištu ureda mnogi su dvije ili tri godine do dovršetka.

Stručnjaci Knight Franka preporučuju da je sada vrijeme za aktivaciju postojećih dozvola za građenje i spekulativne poteze zbog kojih bi ulagači mogli profitirati jer nedostaje slobodnih uredskih prostora.

Snažan poticaj francuskom nekretninskom tržištu dala je pobjeda predsjednika Macrona. Postoji povjerenje, zamah i aktivnost, a stopa nepopunjenosti u pariškoj regiji Ile de France snažno je pala na 6,5 posto. U središnjoj poslovnoj zoni stopa nepopunjenosti sada je na 3,1 posto.

Rast u Amsterdamu

„Nakon Brexita ojačat će i tržište rada, a tehnološka zanimanja činit će 15 posto svih zaposlenih u Parizu. Zahvaljujući tome, investicijsko tržište će jačati te se očekuje rast prinosa sa sadašnjih rekordno niskih razina od 3 do 3,25 posto, kažu stručnjaci Knight Franka.

U prvoj polovini godine 63 posto ulagača dolazi iz Francuske, ali u drugoj polovini godine očekuje se jačanje potražnje iz prekomorskih zemalja.U Nizozemskoj, tržište Amsterdama sve je atraktivnija destinacija za ulagače koji traže manje skupe alternative Londonu, Parizu i Berlinu. Visoke stope nepopunjenosti prije su itekako brinule ulagače, ali stope popunjenosti sada padaju i pojavljuje se čak nedostatak uredskih prostora u najtraženijim područjima.

Kombinacija snažne potražnje koju generira tehnološki sektor i nedostatne ponude dovest će do rasta najamnina i stvaranja prilika za developere. Nedostatak odgovarajućih investicija u sljedećih će 12 mjeseci biti najveći izazov na nizozemskom tržištu.

Europsko je nekretninsko tržište u najboljoj formi od izbijanja globalne financijske krize, zaključuju stručnjaci savjetničke kuće Knight Frank.