GBC predstavio nacionalni Roadmap za dekarbonizaciju zgrada

Građevinska industrija snosi odgovornost za izgradnju zgrada koje nisu samo fizička skloništa, već manifestiraju okolinu za zdrav i kvalitetan život, a održivost je ključ za urbani razvoj, istaknuo je profesor i arhitekt Sasha Menz sa sveučilišta ETH Zuerich

16

Hrvatski savjet za zelenu gradnju (Croatia GBC) organizirao je petu Središnju konferenciju o održivoj gradnji na kojoj su se okupili ključni nacionalni te gostujući međunarodni dionici iz područja održive gradnje, energetske učinkovitosti i zelene ekonomije. Konferencija je održana 24. studenoga u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Konferencija o održivoj gradnji je idealna prilika za objedinjavanje i usklađivanje noviteta i perspektiva svih dionika povezanih s građevinskim sektorom koji sinkronizirano kreću u smjeru reguliranja, organiziranja, planiranja, dizajniranja i gradnje zgrada sa smanjenim negativnim utjecajem na okoliš, povećanom gospodarskom vrijednošću i višim stupnjem ugodnog boravka za svoje korisnike.

Profesor i arhitekt Sacha Menz, sa sveučilišta ETH Zuerich, u svom predavanju istaknuo da građevinska industrija snosi odgovornost za izgradnju zgrada koje nisu samo fizička skloništa, već manifestiraju okolinu za zdrav i kvalitetan život te da je održivost ključ za urbani razvoj. Kroz svoju prezentaciju pozvao je na holističko razumijevanje zgrada te ispreplitanje disciplina i suradnje između svih dionika kao jedini put suradnje za održivu budućnost. Prezentacija je obuhvatila inovativne tehnologije gradnje, arhitektonski dizajn i urbano planiranje zasnovano na studijama Future Cities Lab Global (FCL G) u Singapuru i Zürichu koje odgovaraju na urbanu kompleksnost, klimatske promjene i harmoniju ekosustava.

Nacionalni Roadmap za dekarbonizaciju zgrada

Ključni izraz zajedničkog pristupa svih dionika prema održivim ciljevima u sektoru zgradarstva, predstavljen je kroz nacionalni Roadmap (Putokaz) za dekarbonizaciju zgrada u Republici Hrvatskoj, koji je stručni tim GBC-a razvio u suradnji s mrežom članova i partnera. Dokument predstavlja pojam dekarbonizacije kao potencijal za gospodarski napredak, detektira regulatorne prepreke te prepreke za tranziciju u sektorima koji su vezani na zgradarstvo – od javne uprave do sudionika u građevinskoj industriji i znanstvenih institucija. Spomenuta tranzicija ima svoju cijenu, ali i za to su osmišljena rješenja, tako da ovaj dokument od nacionalne važnosti donosi uvjete, alate i mehanizme za (su)financiranje tranzicije.

Roadmap je dio projekta #BuildingLife, sveobuhvatnog projekta koji za cilj ima uspostaviti termine poput cjeloživotnog pristupa zgradama u svakodnevnu praksu u sektoru te ga uvrstiti u nacionalne i nadnacionalne regulatorne okvire kako bi se proces dekarbonizacije izgrađenog okoliša ubrzao i učinio efikasnijim.

“Dekarbonizacija općenito, kao i sama dekarbonizacija zgrada nisu nepoznati koncepti, ali je za ovaj dokument važno, kao prvi korak, izraditi pojmovnik i rječnik izraza koji su stručnoj javnosti poznatiji na engleskom. Dokument sadrži kratki pregled zakonodavnog i strateškog okvira Europske unije kojima je dekarbonizacija postavljena kao ključno načelo kojim Europska unija može postati otpornija na posljedice klimatskih promjena i ostalih kriza, a time i sigurno mjesto za sve građane Europske Unije”, rekao je Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Na konferenciji je predstavljen i nadolazeći projekt Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju kojim će se revitalizirati nacionalna kvalifikacijska platforma za održive djelatnosti u građevinskom sektoru. U skladu s ciljevima Zelenog plana i drugim europskim inicijativama i okvirima za ostvarenje višeg stupnja energetske učinkovitosti zgrada i njihovog smanjenog utjecaja na zdravlje i okoliš, projekt Croskills Reload će stvoriti podlogu za educiranje djelatnika u građevinskom sektoru u skladu s konceptima kao što su nZEB, održivi principi u energetskim obnovama i smanjeni ekološki utjecaj zgrada.

Nakon toga su održana tri panela:

  • Hrvatski građevinski sektor – izazovi i tehnička rješenja
  • Alati i mehanizmi ocjenjivanja i financiranja održivosti – DGNB, ESG, EU taksonomija
  • Održivo projektiranje, stanovanje, gradnja i investicije u RH

Na samom kraju Konferencije prezentaciju “Održiva gradnja između tehnologije i kulture” održao je akademik i arhitekt Nikola Bašić.

Veliki broj nacionalnih institucija, komora, agencija i udruga dale su podršku Konferenciji kao pokrovitelji i aktivni sudionici. Glavni sponzor Konferencije bio je Holcim, a posebni pokrovitelj bio je predsjednik Republike Zoran Milanović.