Primjena nZEB regulative i alata poput BIM-a ključna je za zelenu gradnju

Pri projektiranju i planiranju novih investicija u zgradarstvu nZEB regulativa i BIM alati dovode u prvi plan neke od danas najpoznatijih aspekata zelene/održive gradnje: potrošnju energije, građevinsku fiziku, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije

93
nZEB
Glavni govornik konferencije bio je Matt Grocoff, jedan od najpoznatijih američkih zagovornika u području zaštite okoliša, zelene i održive gradnje, renomirani pisac, govornik i osnivač THRIVE Collaborative

U Zagrebu je u utorak održana konferencija “nZEB i BIM – Nova stvarnost!“ u urganizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. Ključ uspjeha u postizanju visokih energetskih standardanZEB ili nearly Zero Energy Building, odnosno zgrada gotovo nulte energijejest između ostaloga primjena alata poput BIM-a (Building Information Modelling). Pri projektiranju i planiranju novih investicija u zgradarstvu nZEB regulativa i BIM alati dovode u prvi plan neke od danas najpoznatijih aspekata zelene/održive gradnje: potrošnju energije, građevinsku fiziku, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

Glavni govornik konferencije bio je Matt Grocoff, jedan od najpoznatijih američkih zagovornika u području zaštite okoliša, zelene i održive gradnje, renomirani pisac, govornik i osnivač THRIVE Collaborative. U prezentaciji “Redesigning Civilization: How Nature Can Inspire a Better Built Environment” istaknuo je kako prava održivost može izgledati i na koji način to možemo postići. Matt je poznat po svom radu na zgradama s nultom potrošnjom energije i vode te je zaslužan za obnovu najstarije kuće u Sjevernoj Americi koja je rekonstrukcijom postigla nultu potrošnju energije. Njegov dolazak na konferenciju inicirao je Hrvatski inženjerski savez, uz pokroviteljstvo američkog veleposlanstva.

>>Tehnološki trendovi u građevinarstvu: Dronovi i autonomni strojevi najprihvaćeniji

Jedna od ključnih tema konferencije bo je BIM (Building Information Modeling) koji je već postao standard u svijetu, a sve više se koristi i kod nas. BIM metodologija se oslanja na inteligentan, podacima bogat model kao temelj za projektiranje, simulaciju i suradnju kroz sve faze projekta.

Primjene BIM-a u planiranju građevinskih projekata prezentirao je Pro elemento d.o.o. (Mapei Croatia d.o.o.), a kako financirati energetski učinkovite projekte i kome su namijenjeni ESIF krediti za energetsku učinkovitost prezentirao je HBOR.

Osposobljavanje studenata za rad u području zelene gradnje

Mihaela Zamolo predstavila je projekt Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju (CPD4GB – Continuous Professional Development for Green Building). Ovim projektom želi se odgovoriti na izazove održivosti i zaštite okoliša na području graditeljstva uspostavljanjem programa društveno korisnog učenja za zelenu gradnju kojim će studenti dobiti priliku učiti te, kroz rad s mentorima na relevantnim projektima, primjenjivati stečena znanja i vještine te razviti profesionalne kompetencije za zelenu gradnju.

Glavni cilj projekta je osposobiti studente za rad na području zelene gradnje, uspostaviti održiv program društveno korisnog učenja te osnažiti stručne i analitičke kapacitete udruga-partnera.

>>Građevinski sektor: Spora digitalizacija guši produktivnost

Panel nZEB – Zgrade gotovo nulte potrošnje energije, moderirala je Željka Hrs Borković, a sudionici panela su bili predstavnici: MGIPU-a, Arhitektonskog fakulteta, HUEC-a, Klimaproing-a. Tvrtka Velux prezentirala je kako njihovi proizvodi doprinose postizanju visokih energetskih svojstava zgrada. Arhitekt Matija Vinski predstavio je projekt inovativne i moderne e4 kuće čiju je izgradnju inicirao Wienerberger Ilovac.

Panel BIM moderirao je profesor Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta, koji je ujedno prezentirao projekte Fit-to-NZEB & NET-UBIEP. Sugovornici na panelu bili su predstavnici projektantskih tvrtki Baldini Studio i Arhitektonski studio Helman & Jukić. Knauf Insulation oredstavio je projekt BIM knjižnica. Predstavnik grada Karlovca podijelio je sa sudionicima iskustva u projektiranju pomoću BIM-a u javnoj upravi.

GTC Matrix predstavio je projekt Seven Gardens u Zagrebu. Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava (HUPFAS), partner konferencije, prezentirala je ovogodišnje aktivnosti, a temu o ulozi zgrada u dekarbonizaciji društva prezentirao je HEP –ESCO.

Konferenciju su podržali Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te druge institucije, komore i udruge koje se bave zelenom gradnjom.