Obnova stadiona u Kranjčevićevoj počinje na proljeće iduće godine

Rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj jedan je od tri najznačajnija gradska projekta poboljšanja sportske infrastrukture, a radovi bi trebali završiti u proljeće 2025., rekao je gradonačelnik Tomašević

130
stadion u kranjčevićevoj
Stadion će sa sve četiri strane biti zatvoren kako bi s njega u okruženje dopiralo što manje buke, a na Kranjčevićevoj ulici će se formirati novi gradski trg [Izvor: Grad Zagreb]

U Zagrebu je u srijedu predstavljeno idejno rješenje rekonstrukcije i dogradnje stadiona u Kranjčevićevoj ulici. Uz rekonstrukciju samog stadiona i izgradnju tribina s ukupno 12 tisuća natkrivenih sjedećih mjesta, projekt uključuje uređenje infrastrukture oko stadiona. Na čelu tima koji je izradio idejno rješenje i projekt stadiona u Kranjčevićevoj je profesor Vladimir Kasun.

Rekonstrukcija stadiona počet će na proljeće iduće godine, a projekt vrijedan nešto manje od 20 milijuna eura primarno će financirati Grad Zagreb, iako se računa da će jedan dio financirati i UEFA, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije održanoj na samom stadionu.

Istaknuo je kako je rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj jedan od tri najznačajnija gradska projekta poboljšanja sportske infrastrukture te da bi radovi trebali završiti u proljeće 2025.

Stadion u Kranjčevićevoj izgrađen je 1921. godine. Sada ima kapacitet oko 5000 mjesta, a rekonstrukcijom će dobiti četiri potpuno natkrivene tribine koje će primati 12.000 gledatelja te multifunkcionalno parkiralište.

Plan je da jedan od korisnika stadiona nakon rekonstrukcije bude i Nogometni klub Dinamo, rekao je gradonačelnik: “Nakon što proširimo kapacitete ovog stadiona, on će zadovoljavati četvrtu kategoriju UEFA-e, što znači da će se na ovom stadionu moći igrati sve međunarodne nogometne utakmice klubova, uključujući utakmice Lige prvaka, kao i utakmice hrvatske nogometne reprezentacije”.

Stadion u Kranjčevićevoj bit će moderan, održiv i zelen, rekao je pak zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Na krovu će biti postavljeni solarni paneli koji će proizvoditi električnu energiju za potrebe stadiona, a tribine će izvana nalikovati na stambene zgrade sa zelenilom i žardinjerama koje će se napajati kišnicom s krova. Ispod terena će se napraviti tank za vodu koji će grijati i hladiti sam travnjak na prirodan način. Stadion će sa sve četiri strane biti zatvoren kako bi s njega u okruženje dopiralo što manje buke, a na Kranjčevićevoj ulici će se formirati novi trg kao javni prostor.

Parkirališna mjesta koja su u funkciji stadiona će, kada nema utakmica, koristiti građani za rekreaciju jer će na njemu biti malonogometni, teniski i košarkaški tereni.

Gradonačelnik Tomašević naglasio je da se stadion nalazi na gradskom zemljištu te da će se ubrzo riješiti imovinsko-pravni status, tako da će Grad Zagreb biti vlasnik stadiona.

“Iduće godine namjeravamo početi gradnju bazena u Španskom, a već početkom iste godine plan je početi s rekonstrukcijom Doma sportova te s rušenjem i gradnjom novog stadiona u Maksimiru”, najavio je gradonačelnik. “Rekonstrukcija Kranjčevićeve je prvi korak ka novom stadionu u Maksimiru, budući da nakon rušenja Maksimira Dinamo negdje mora igrati svoje utakmice. Pregovori za obnovu Maksimira idu u dobrom smjeru i do kraja mog mandata će se dogovoriti izgradnja novog Maksimira, a razgovori Grada Zagreba, Vlade RH i Zagrebačke nadbiskupije su u završnoj fazi”.

>>Grad Zagreb razmatra obnovu stadiona u Kranjčevićevoj