Tržište uredskih prostora u 2018: Pametne zgrade i robotska tehnologija

U pametnim zgradama ugrađeni senzori i analitička tehnologija omogućuju vlasnicima i najmoprimcima da prilagode potrošnju energije, temperaturu, razinu rasvjete, dnevnog svjetla, svježeg zraka i drugu metriku kako bi poboljšali zadovoljstvo korisnika i pridonijeli zaštiti okoliša

142
tržište uredskih prostora u 2018.
The Edge u Amsterdamu smatra se najzelenijom i najinteligentnijom poslovnom zgradom u svijetu

U ovoj godini svjetskim tržištem uredskih prostora dominirat će pet trendova: fleksibilnost, sigurnost, tehnologija, konsolidacija i prilagodba prostora te njihovo dijeljenje. Ali, kako predviđaju analitičari Colliersa, sve će trendove ipak ponajviše pokretati tehnologija koja će pozitivno utjecati na urede i radna mjesta općenito.

Očekuje se kako će se nastaviti rast važnosti poznatog termina fleksibilnost te udjela prostora za co-working u uredskim zgradama, a sve fleksibilniji će biti i uvjeti najma prostora.

Najmoprimci sve više pozornosti posvećuju sigurnosti, a ona sada podrazumijeva moderne metode kao što su prepoznavanje lica, skeniranje otiska prsta i osobnih dokumenata. Namjera je pružiti nenametljivi osjećaj sigurnosti, a metode postaju sve važnije što zaposlenici dulje ostaju na poslu i s obzirom na to da imaju fleksibilno radno vrijeme.

Tvrtke će više pozornosti trebati posvetiti i cyber-sigurnosti budući da hakeri postaju sve vještiji i mogu predstavljati ozbiljan rizik.

Ali ipak najveće promjene očekuju se na polju tehnologije. Predviđa se značajan zamah pametnih zgrada i robotske tehnologije. U pametnim zgradama ugrađeni senzori i analitička tehnologija omogućuju vlasnicima i najmoprimcima da prilagode potrošnju energije, razinu rasvjete, prodor dnevnog svjetla, svježeg zraka, kontroliraju vlagu i temperaturu, korištenje dizala i drugu metriku kako bi poboljšali zadovoljstvo korisnika i u najvećoj mogućoj mjeri pridonijeli zaštiti okoliša.

Senzori bi se također mogli koristiti za praćenje popunjenosti ureda i ostalih prostora kako bi se u budućnosti provele određene korekcije.

Pravi primjer je zgrada The Edge u Amsterdamu u kojoj su smješteni uredi Deloittea. Ona se navodi kao najinteligentnija zgrada na svijetu, a odlikuje je ugrađena pametna tehnologija.

Rast bez širenja

Vruća tema pod kišobranom tehnologije je i umjetna inteligencija – UI. Pojam se koristi u slučajevima kada stroj oponaša kognitivne funkcije čovjeka kao što su učenje ili rješavanje problema. Umjetna inteligencija utjecat će na položaj najmoprimaca u duljem razdoblju i vjerojatno će donijeti smanjenje broja zaposlenih na održavanju, ali i stvaranje novih uloga koje će koristiti prednosti UI-ja.

Tvrtke se sve više okreću “rastu bez širenja”, što znači da traže načine rezanja broja zaposlenih uz istovremen rast novih proizvoda, procesa i tržišnog udjela, te povećanje broja raspoloživih usluga.

Također, nema sumnje kako je u svijetu sve više prisutan trend “gušće” popunjenih radnih prostora. U posljednjih nekoliko godina neki su najmoprimci broj zaposlenih po četvornom metru povećali s 1,0 na 1,8. S obzirom na rast najamnina, ovaj trend će se vjerojatno nastaviti, posebno u glavnim poslovnim zonama.

Zaposlenici traže sve fleksibilnije uvjete i često rade od kuće pa je sve teže čuvati mjesto i radni stol za baš svakog od njih.

Najmoprimci također razmatraju svoje potrebe za osnovnim prostorom potrebnim za nužno funkcioniranje. Prostore za sastanke, događanja, administrativne radnje poput printanja ili kopiranja i slično često dijele s drugim najmoprimcima u istoj zgradi.

I naravno, ne treba zaboraviti da će se vlasnici zgrada morati bolje potruditi kako bi privukli najmoprimce čiji zaposlenici mogu raditi s bilo kojeg udaljenog mjesta. Nude im stoga razne kulturne usluge, priliku za wellness, partnerstva i slično.

Tekst je obavljen u Privrednom vjesniku od 19. veljača 2018. (br. 4017) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama,uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.