Uređenje ureda: Prave boje povećavaju produktivnost

Poslodavac ne smije odabrati samo svoje favorite ili držati se bijele jer je tako najjednostavnije. Odabir boja zahtijeva istraživanje i znanje o njihovim utjecajima

1524
boje povećavaju produktivnost

Uredi sive, bež ili jednostavno bijele boje, pokazale su mnoge studije, u zaposlenicima, posebno među ženama, izazivaju tugu i depresiju. Muškarce pak na tmurne misli navode,
primjerice, ljubičasta ili narančasta. Osim što boje izazivaju promjene raspoloženja, one
mogu i znatno utjecati na produktivnost – pozitivno i negativno. Zato je najbolje radno
mjesto ukrasiti živahnom mješavinom stimulirajućih tonova koji povećavaju rezultate i
potiču kreativnost.

Samo jedna boja možda neće biti dovoljna da se postigne željeni učinak jer on ovisi o
vrsti posla kojom se zaposlenici bave. Postoje ipak neka univerzalna pravila o bojama poželjnima u uredu pa se za početak možete odlučiti za kombinaciju koja odgovara svakom
pojedinom zaposleniku koji može svoj kutak urediti bojama po svom ukusu.

Kako biste iskoristili potencijale različitih boja, važno je shvatiti njihovo značenje.

Poslodavac ne smije odabrati samo svoje favorite ili držati se bijele jer je tako najjednostavnije. Odabir boja zahtijeva istraživanje i znanje o njihovim utjecajima.

Crvena i narančasta

Bljeskovi malih količina crvene i naračaste u uredu, primjerice, bojenje samo jednog zida ili neke sitnice živih boja, mogu stvoriti energično okruženje. Crvena boja podiže broj otkucaja srca i stoga je s njom potreban oprez jer prevelike količine mogu izazvati agresiju i stres. Boje iz crvene palete trebale bi seograničiti na zone u kojima zaposlenici provode manje vremena odnosno na hodnik, kupaonicu i kuhinju, a izbjegavati ih u strogo radnoj zoni.

Žuta

Upotreba žute i svijetlih boja u poslovnim prostorima zaposlenicima koji ponekad osjećaju dosadu i nezadovoljstvo može donijeti osjećaj sreće. Psihološki, svjetlije boje podižu samopouzdanje, a ono se često povezuje s dobrim raspoloženjem. Svijetle boje poput žute savjetuje se koristiti štedljivo, kao naglaske na zidovima, dekor ili za namještaj. Previše tih tonova – primjerice cijela soba obojena neonžuto – može djelovati uznemirujuće. Iznimka od pravila može biti situacija kada se u logu kompanije nalazi neka jaka boja čijom se prisutnošću također želi brendirati prostor. Tada ipak treba voditi računa da se snažnim bojama stvori kontrast nekim tamnijim nijansama. Mogu se balansirati intenzivna žuta sa svijetloplavom ili živa narančasta sa sivom.

Plava i zelena

Boje koje se često nalaze u prirodi, poput plavih i zelenih nijansi, mogu imati umirujući učinak u stresnom radnom okruženju. Zaposlenici većinu dana provode u prostorima osvijetljenim umjetnim svjetlom, pa im bilo kakva veza s vanjskim svijetom može pomoći da se osjećaju bolje. Za sve poduzetnike kojima trebaju svježe ideje za širenje posla rješenje bi moglo biti osvježenje ureda biljkama ili nijansama zelene jer su istraživanja potvrdila vezu između zelene boje i kreativnosti.

Pastelne boje

Ako vaši uredi nemaju puno prozora ili pak imaju nizak strop, razmislite o bojenju pastelnim bojama poput boje breskve ili lila kako biste unijeli svjetlo u prostore. Baš poput plavih i zelenih, i nježnije nijanse mogu biti od koristi u stresnom uredskom okruženju koje traži umirujuću atmosferu. Bez obzira na to za koju boju se odlučite, budite pažljivi da ne pretjerate s kontrastima svijetlih zidova i tamnog namještaja.

>>Uređenje ureda: Kako stvoriti pozitivan utjecaj na zaposlenike

>>Uređenje ureda: Kako pravilno odabrati uredski stolac

Tekst je obavljen u Privrednom vjesniku od 20. studenoga 2017. (br. 4005) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.