Štete zbog krivotvorina premašuju 56 mlrd eura

Oko 82% ukupnog EU izvoza generirano je iz sektora koji svoje postojanje temelje na raznim oblicima intelektualnog vlasništva, a 6,8 posto ukupnog uvoza zapravo je razna krivotvorena roba, navodi EK u izvješću o zaštiti intelektualnog vlasništva

108
izvještaj o zaštiti EU intelektualnog vlasništva

Najnoviji izvještaj Europske komisije – O stanju i provođenju zaštite intelektualnog vlasništva europskih tvrtki u drugim zemljama – kaže kako se štete koje nastaju krivotvorenjem robe i ostalih oblika patentima i autorskim pravom zaštićenih proizvoda procjenjuju na više od 56 milijardi eura u izgubljenim potencijalnim prihodima, što, naposljetku, dovodi i do gubitka tisuća radnih mjesta.

Europska komisija identificirala je tri skupine zemalja, klasificiranih prema veličini ekonomske štete koju čine kršenjem intelektualnog vlasništva, a na koje će EU usmjeriti svoje djelovanje.

U prvoj skupini je Kina, u drugoj su Indija, Indonezija, Rusija, Turska i Ukrajina, a u trećoj skupini po štetnosti za intelektualno vlasništvo EU tvrtki su Argentina, Brazil, Ekvador, Malezija, Nigerija, Saudijska Arabija i Tajland.

Kina je zemlja iz koje dolazi najveća količina krivotvorene robe i piratiziranih dobara, gledano i po količini i po financijskoj vrijednosti – više od 80 posto takve robe dolazi iz Kine, posebno iz Hong Konga.

Oko 82% ukupnog EU izvoza generirano je iz sektora koji svoje postojanje temelje na raznim oblicima intelektualnog vlasništva, a 6,8 posto ukupnog uvoza zapravo je razna krivotvorena roba.

>>Digitalna Europa 2020.

Novi izvještaj o stanju i provođenju zaštite EU intelektualnog vlasništva istaknuo je i sve širu pojavu krivotvorenih biljaka – povrća i posebno modificiranih žitarica koje su otpornije na suše, poplave, veću slanost zemlje i koje, općenito, bolje podnose klimatske promjene.

Europske industrije koje intenzivno koriste intelektualno vlasništvo zapošljavaju oko 84 milijuna ljudi i doprinose europskom BDP-u s iznimno visokih 45 posto. U tim industrijama EU ima trgovinski suficit od 182 milijarde eura.

Izvještaj o stanju i provođenju zaštite intelektualnog vlasništva europskih tvrtki u drugim zemljama